Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 13-05-2024Nieuw

Nieuwsbrief nr. 92

Agenda

  • 17 mei: Pinksterfeest, 8.45 - 9.15 uur: kleuterdansjes op het schoolplein voor de kleuterouders, 12.15 - 13.00 uur: dansen klas 1-6 op het plein voor de ouders.
  • 20 mei: 2e Pinksterdag.
  • 21 mei: studiedag. Alle leerlingen vrij.
  • 7 juni: praktisch verkeersexamen klas 5
  • 21 juni: Midzomerfeest 17.00 - 19.00 uur
  • 28 juni: studiedag. Alle leerlingen vrij.


Beste ouders

Ik hoop dat jullie met jullie kinderen van net zo’n mooie meivakantie hebben kunnen genieten als ik. Wat een heerlijkheid, even afkoppelen van de werkmodus en opladen aan de zon, het buiten zijn en in mijn geval heel veel lezen. Daarnaast hebben we met ons hondje Moos recordafstanden gewandeld in de Veluwse bossen, waarbij oog in oog gestaan met eekhoorns en edelherten; alsof Zaandam even niet bestond. Van mijn collega’s heb ik ondertussen ook al het een en ander over hun vakantie avonturen terug gehoord. Daarnaast was het fijn dat iedereen één van beide weken heeft kunnen besteden aan het voorbereiden van de getuigschriften en andere school gerelateerde zaken. Al met al twee vruchtbare weken waardoor we weer opgeladen van start kunnen gaan met de laatste negen weken tot aan de zomer.

Wanneer is er meer bekend over de bezetting van de klassen schooljaar 24-25

Al voor de meivakantie kreeg ik van verschillende ouders de vraag of ik al iets kon vertellen over de bezetting van de klassen voor volgend schooljaar. Ik begrijp deze vraag heel goed. Anders dan op reguliere basisscholen, waar de leerkrachten meestal aan een vast leerjaar zijn verbonden, is het binnen de Vrijeschool het gebruik om een juf of meester het liefst meerdere jaren met een klas te laten optrekken. Hoelang dat kan en/of wenselijk is, is elk schooljaar weer een puzzel. Op basis van ieders intenties maken we een gewogen afweging waarvan we denken dat die het beste zal zijn voor onze kinderen. Op dit moment zijn we hier achter de schermen volop mee bezig. De grootste uitdaging blijft natuurlijk de complete bezetting van alle klassen. Het leerkrachtentekort wordt steeds nijpender, zodat we alles uit de kast moeten trekken om onze kinderen in september weer van een fijne juf of meester te voorzien. Dit proces verloopt vooralsnog positief, waardoor ik hoop jullie in juni meer te kunnen vertellen.

Klas 6 donderdag naar voorstelling ‘Het Zaans Ontzet’

Aanstaande donderdagochtend zal klas 6 op uitnodiging van Fluxus de musicalvoorstelling ‘Het Zaans ontzet’ in de Bullekerk bijwonen. In deze eigentijdse musical trekt een groep dappere geuzen ten strijde voor de vrijheid en gelijkheid. De musical wordt uitgevoerd door een groep jonge talentvolle Zaanse spelers die worden begeleid door live muziek.

De voorstelling is speciaal geschreven ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad en het herdenken van Het Zaans Ontzet dat in 2024 precies 450 jaar geleden heeft plaatsgevonden.

Pinksterfeest

Aanstaande vrijdag vieren we met alle klassen het Pinksterfeest. De kleuters zullen van 8.45 - 9.15 uur op het plein hun dansjes laten zien voor de kleuterouders. Ook zullen de kleuters komen kijken naar de uitvoeringen van klas 1-6 vanaf 12.15- 13.00 uur op het plein. Elke klas heeft een eigen Pinksterlied ingestudeerd en tussendoor zal er muziek gemaakt worden door enkele ouders. Als u komt kijken dan vragen wij u om achter het zitgedeelte van de arena te gaan staan. In verband met de AVG doen wij het dringende verzoek om zelf géén foto's of filmpjes te maken. Vanuit school zullen we een aantal sfeerbeelden verzorgen.

Studiedag teamontwikkeling plus teamuitje

Aanstaande dinsdag 21 mei hebben de kinderen een extra vrije dag, onder andere ten behoeve van de viering van het Zaans ontzet. Ons team is die dag op school bijeen voor een studiedag, welke wordt besteed aan een training teamontwikkeling vanuit de begeleidingsdienst voor Vrijescholen. Om deze training kracht bij te zetten, zullen we einde middag afreizen naar LAB 44 voor een kookworkshop bij NUR Culinair. Samen zullen we de finesse van de Turkse keuken leren kennen en er na afloop ook samen van genieten! Het belooft dus letterlijk en figuurlijk een heerlijke dag te worden zodat we woensdag jullie kinderen weer vol nieuwe energie kunnen verwelkomen.

Hartelijke groet,

Inger Andersson (directeur VSZ)

Prikbord

  • 16-18 mei: workshop Weer en Klimaat! voor kinderen van 8-12 jaar bij het Hemlab. Voor meer informatie: klik hier
  • 26 mei: Natuurmuseum E. Heimans. Vanaf 11.00 uur wordt er onder leiding van vrijwilligers naar goud gezocht.
  • 1 juni: Zomerbazaar op de Vrije School Kennemerland, Weltevredenstraat 9, Haarlem. Van 10.00 - 14.00 uur.