Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 08-04-2024Nieuw

Nieuwsbrief nr. 90

Agenda

  • 17 april van 13.15 - 14.15 uur: inloop klas 1-6 voor alle ouders
  • 23-24 april: kamp klas 5
  • 25 april: sportdag
  • 29 april - 10 mei: meivakantie
  • 17 mei: Pinksterfeest
  • 20 mei: 2e Pinksterdag
  • 21 mei: studiedag. Alle leerlingen vrij.


Oproep: sportieve ouders gezocht voor onze sportdag op 25 april

Een flink aantal ouders heeft zich al opgegeven als begeleiding op deze dag en daar zijn we erg blij mee. Om er een geslaagde dag van te maken zoeken we voor de klassen 1-3 nog vijf ouders en voor de klassen 4-6 nog zeven ouders. Dit zijn de tijden: klas 1-3 van 8.30 - 11.15/30 en klas 4-6 van 11.30 - 14.30. Wil je de hele dag helpen: fijn! Je kunt je aanmelden via de leerkracht van je kind. Hartelijk dank alvast.


Meester Binny

Beste ouders,

Nadat we allemaal van het eerste zomerse weekend hebben kunnen genieten, verschenen vanmorgen zowel de kinderen als de collega’s weer opgeladen aan de start na een roerige week vol ziek en zeer. Een buiging voor zowel het team als jullie als oudergroep voor het gezamenlijk oppakken van alle onverwachte zaken die afgelopen week op ons pad kwamen. Zo werd op woensdag de tweede klas spontaan verdeeld onder de collega’s toen hun juf ziek naar huis moest. De dag erop vingen enkele ouders elkaars kinderen op toen bleek dat er geen invalleerkracht beschikbaar was en de klas thuis moest blijven. Hoewel het steeds weer schakelen is als leerkrachten uitvallen, waardeer ik ieders positieve en flexibele instelling hierin. Deze vormt wat mij betreft het beeld hoe we gezamenlijk onze school dragen en geeft energie voor en zin in alle mooie activiteiten die het verdere voorjaar met zich meebrengt.


In gebruik name nieuwe schoolbibliotheek

Wat zijn we blij, de nieuwe schoolbibliotheek kan eindelijk van start gaan! Omdat we de in-gebruik-name goed willen neerzetten heeft de bibliotheekwerkgroep een oproep geplaats voor ouderhulp bij het omruilen van de boeken. Het voelde ontzettend positief hoeveel reacties hierop binnenkwamen, zodat we vanmorgen de bibliotheek daadwerkelijk van start konden laten gaan met een bescheiden maar ludieke opening, waarbij elke klas een lint mocht loshalen en een eigen voorleesboek in ontvangst mocht nemen. We wensen onze kinderen vele uren leesplezier.


Start muzieklessen FLUXUS

Hoe leuk is dat, samen met je klasgenoten op de djembés. Tijdens de eerste muzieklessen van juf Coleta was het tromgeroffel door de hele school te horen. Van kleuters tot en met klas 6, de kinderen en hun juffen deden enthousiast mee en kijken alweer uit naar de volgende lessen, waarbij steeds een instrumentengroep centraal zal staan (na het slagwerk volgen de snaar- en blaasinstrumenten). En ouders let op, ik heb vernomen dat juf Coleta de muzikaal onderlegden onder jullie binnenkort zal oproepen om met je instrument een lesje mee te doen.


Inloopmoment woensdagmiddag 17 april

Tijdens een overleg met de klassenouders, kwam de vraag of ouders tijdens het schooljaar een keer een kijkje zouden kunnen nemen in de verschillende klassen. Met name de kleuterouders gaven aan heel benieuwd te zijn wat hun kinderen nog allemaal te wachten staat. Om deze reden hebben we als team besloten om woensdagmiddag 17 april van 13.15 tot 14.15 uur de deuren van klas 1 tot en met 6 open te gooien, zodat een ieder die belangstellend is, de verschillende klassen kan binnen wandelen om een kijkje te nemen wat daar zoal gedaan wordt. De betreffende leerkracht zal aanwezig zijn om toe te lichten en eventuele vragen te beantwoorden. Voel je vooral welkom; de koffie en thee staat klaar en we hopen jullie op deze wijze weer wat meer te kunnen tonen van ons prachtige Vrijeschoolonderwijs.

Wie wil meedenken over de renovatie van het Darwinpark?

Er is een oproep binnen gekomen vanuit Auke Douma (vader van Luitzen kleuterklas 1) om met enkele uit het team en vanuit de oudergroep te sparren over de op handen zijnde renovatie van het Darwinpark.

Auke woont vlakbij school en is zelf bezig met een bescheiden initiatief om een ‘buurtboomgaard’ aan te leggen. Daarnaast kijkt hij op afstand mee naar de plannen voor oa een pierenbadje naast de kinderboerderij, de vernieuwing van speeltoestellen etcetera. Zelf heeft hij de suggestie gedaan om wat ‘olifantenpaadjes’ aan te leggen in het park (kortere routes, fiets- en voetverkeer beter scheiden, meer avontuurlijke paadjes).
Lang verhaal kort, er zijn al een boel plannen en hij is heel erg benieuwd naar de eventuele wensen vanuit school m.b.t. het park. Wie het leuk vindt om hierover met Auke om tafel te gaan, kan zich melden bij Elske-Fleur

Hartelijke groet,


namens het team,

Inger Andersson (directeur Vrijeschool Zaanstreek)

Nuri vertelt namens klas 4 over de schooltuinen

In de afgelopen periode van klas 4 is er veel gebeurd. Er zijn vlinders in de klas, een lapbookpresentatie, een uitje naar Artis en ook nog schooltuinen.

Op woensdag 3 april is klas 4 voor het eerst naar de schooltuinen gegaan. We begonnen als eerste met paadjes stampen. Dat kon best lastig zijn, want je zakte snel weg in de modder. Daarna begonnen we met omspitten. We gingen met een hark alle klonten aarde fijnmalen en trokken onkruid eruit. Toen we klaar waren strooiden we met lavameel over de aarde zodat het vruchtbaar werd. Aan het eind verzamelden we weer bij de poort. Daarna liepen we met zijn allen weer terug naar school.


Nuri

Herenboeren Rorik

Sluit je aan bij een groeiende beweging van burgers die samenwerken aan een duurzame, sociale en gezonde voedselproductie! Eén Herenboerderij is het eigendom van een coöperatie van 250 huishoudens, die onderling wekelijks de oogst verdelen. Als coöperatie lid van een natuurgedreven Herenboerderij neem je dus de regie over je eigen voedselproductie. In 2016 startte de eerste Herenboerderij en inmiddels zijn er al 21 boerderijen verspreid over Nederland. Wij volgen dit initiatief al enige tijd en zijn heel blij dat er binnenkort een nieuwe Herenboerderij start in de buurt: Herenboerderij Rorik. Wij zijn lid! Er wordt nog hard gezocht naar deelnemende huishoudens, maar er is beperkt plek, dus meld je snel aan! Op https://rorik.herenboeren.nl/ kun je alles lezen over dit initiatief en op 20 april om 15.00 uur op landgoed Rorik vindt er weer een vrijblijvende infomiddag plaats.

Renske, moeder van Jonas (klas 2), Ira (kleuterklas 2) en Izzy (Windekind)

Gevonden voorwerpen

Onze kist zit vol met jasjes, regenkleding, sjaals, handschoenen, een paar gymtassen en bijvoorbeeld deze mooie muts.

Kom s.v.p. even kijken als je wat mist want eind deze week gaan we alle kleding die dan nog in de kist zit wegbrengen naar het Leger des Heils.

Prikbord

  • 13 april: Lentebazaar op de Vrije School Parcival, Nachtegaal 146, Hoorn, van 10.30 - 14.30 uur
  • 14 april: broodjes bakken op de Stadsboerderij Darwinpark vanaf 13.00 uur
  • 20 april: Lentemarkten op de Rudolf Steinerschool, Duitslandlaan 3 in Haarlem van 10.00 - 14.00 uur, Vrijeschool De Lindenboom, Korte Verspronckweg 11 In Haarlem van 10.00 - 14.00 uur en tot slot op de Adriaan Roland Holstschool, Prins Hendriklaan 56/58 in Bergen van 10.30 - 14.30 uur.