Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 04-03-2024Nieuw

Nieuwsbrief nr. 88

Agenda

 • 5 maart: vanaf 14.30 uur kijken bij de afgekeurde boeken
 • 6 maart: open dag van 9.00 - 14.00 uur. S.v.p. vooraf aanmelden.
 • 13 maart: start Buitendag voor de kleuters en Poortklas voor de oudste kleuters
 • 22 maart: Palmpasen
 • 28 maart: Paasviering
 • 29/3 - 1/4: Paasweekend
 • 5 april: Stekjesmarkt om 13.00 uur
 • 25 april: sportdag


 • Kom je ons helpen? Elke maandagochtend om 8.30 uur prikt en veegt een groepje ouders het plein schoon. Hulp is welkom! Inclusief koffie en thee.

Aan de ouders van Vrijeschool Zaanstreek,

Terugkijkend op een vooral koude en natte eerste week na de voorjaarsvakantie, lijkt het erop dat we de komende week toch echt iets van die winterse maanden van ons af kunnen schudden. Een prettig vooruitzicht; want als ik de kleuterjuffen door weer en wind hun speeluren buiten zie doorbrengen, we tijdens de pauzes ook op het grote plein een gure oostenwind trotseren en ik daarna tegen énen en half drie al die doorregende ouders aan zie komen fietsen, dan gun ik ons allemaal een beetje lente.

Tweede ronde oudergesprekken

De komende weken staan in het teken van de tweede ronde van de oudergesprekken. Ik weet dat het team zich hier gedegen op voorbereidt. Hier en daar lees ik eens mee in de notities die ze hiervoor opstellen. Ik moet zeggen dat ik dan gewoon geraakt kan zijn door de manier hoe zij naar jullie kinderen kijken en met zoveel toewijding met ze bezig zijn. Ik wens jullie hele mooie gesprekken toe.

Voortgang nieuwe schoolbibliotheek

Vandaag hebben we vanuit de Leesvink het nieuwe boekenvoorstel ontvangen. Deze lijst is samengesteld op basis van de wensen uit het team en de enquêtes van de kinderen. Als de lijst door ons is gezien, sturen wij ons akkoord inclusief onze feedback terug. De boeken kunnen dan definitief besteld worden. Als alles spoedig verloopt, dan worden ze eind maart geleverd. De nieuwe kasten verwachten we al volgende week.

Op dinsdagmiddag 5 maart (dus morgenmiddag!) direct na half 3 hebben jullie gelegenheid om met of zonder je kind in de dozen met de afgekeurde boeken te snuffelen. Jullie mogen dan je favoriete boeken uitkiezen om mee naar huis te nemen


Géén week van de lentekriebels

In mijn mailbox ontving ik de afgelopen week vragen van enkele bezorgde ouders over onze mogelijke deelname aan de week van de lentekriebels. Bij deze wil ik vermelden dat wij als school niet deelnemen aan deze projectweek over relationele en seksuele vorming.

Daarnaast wil ik ook duidelijk maken dat relationele en seksuele vorming in Nederland wel een onderdeel is van ons burgerschapsonderwijs. Hiervoor hebben we binnen Stichting Ithaka beleid, waarbij de verschillende onderdelen niet apart gedoceerd worden, maar verweven zijn binnen het totale (periode-)onderwijs en afgestemd op de ontwikkelingsfase van het kind. Wij zijn ons als team bewust van de maatschappelijke gevoeligheid die dit thema op dit moment met zich meebrengt en daar willen we vooral heel zorgvuldig mee omgaan. Deze zomer verschijnt er vanuit de Begeleidingsdienst Van Vrijescholen (BVS) een leerlijn relationele en seksuele vorming als onderdeel van burgerschapsonderwijs. Hier zullen we ons als team ook in gaan verdiepen en jullie op de hoogte houden waar nodig.


Muzieklessen voor alle klassen

Met genoegen wil ik jullie op de hoogte brengen dat er vanaf 25 maart tot aan de zomervakantie voor elke week een muziekles op het programma staat waarbij de kinderen bezig gaan met het onderzoeken en ontdekken van klanken en ritmes, plezier beleven aan het luisteren naar klanken en ritmes, kennismaken met zowel echte als zelf gemaakte instrumenten. De lessen worden verzorgd door een professionele muziekdocent, Coleta Dekker, vanuit cultureel centrum Fluxus. We hebben er allemaal veel zin in.

Hartelijke groet, ook namens het team

Inger Andersson (directeur Vrijeschool Zaanstreek)

Stekjesmarkt op vrijdag 5 april

Op 5 april organiseert klas 5 een stekjesmarkt. Direct na school om 13.00 uur kunnen alle ouders en kinderen stekjes, (tuin)plantjes, bloemen en andere leuke dingen kopen op de kraam. Alle opbrengsten gaan naar het kamp van klas 5.

Helen Kranstauber


Enkele momentjes uit de derde kleuterklas

De voorjaarsvakantie is om gevlogen, allemaal lekker uitgewaaid en de kinderen hebben alles los kunnen laten om elkaar deze week weer terug te vinden in de vertrouwde eigen kleuterkring. Het is heus nog steeds winter, we hebben onze jarige Job gevierd, een traktatie geknabbeld en samen keken we uit het raam naar de grijs bewolkte hemel. Klassenkabouter Wouter weet te vertellen dat veel planten en dieren nog steeds in winterslaap zijn. We maken dus maar een mooi kommetje van onze handen, stoppen er zaadjes, pitjes, appeltjes in.. van alles en de vogeltjes in het midden op het kleed huppen enthousiast rond om hun buikjes te vullen. Samen zingen we het winterliedje;


‘Kleine vogel n de tuin ik zal je niet vergeten,

voor ‘k naar school ga breng ik jou kleine restjes eten.

Ik zet een bakje voor je klaar want je moet ook drinken

daarna zal je liedje blij door de tuin weer klinken.’


Tijd voor een telspelletje; er mogen wagonnetjes geteld worden (eerst erbij en dan terug tellen). De locomotief gaat vertrekken en telkens komen er passagiers bij tot ons treintje door de hele klas rijdt, over ‘heuvels en dalen’ naar Winterland. We worden steeds handiger met snel (door-)tellen. Als iedereen weer terug is op zijn of haar halte gaan we naar Speelland; iedereen mag nu uitwaaieren in het lokaal en met vriendjes een speelplekje zoeken.


Aan de tafel gaan enkele oudste kleuters bezig met een opdrachtje waarbij er papier gevouwen, geteld en geknipt mag worden. Immers over niet al te lang mogen zij al naar de poortklas op woensdag. In het onderste huisje ontstaat een winkeltje. Zorgzaam worden boekjes neergezet op de kast, in stapeltjes op de tafeltjes en één kleuter houdt standvastig ‘wacht’ achter de kassa. ‘Hé da’s niet eerlijk wij moeten ook houten muntjes!’ Ja, want zonder gedeelde muntjes immers geen kopers? Een groepje jongens heeft deze boekjes direct nodig voor hun ‘boekenmachine’ waar alles prachtig door een smal gaatje heen en weer geschoven kan worden! Hier tussendoor schuiven nog de auto’s over het kleed en wordt er druk geëxperimenteerd met pittenzakken en lappen voor diverse hutjes.


Na het belletje ruimen we samen op. Terwijl de oudsten al goed hun eigen opdracht uitvoeren, pakken ook de jongere kleuters (met juffies oogje in ’t zeil) een nieuw taakje op. Even de rust van een broodje eten in de kring, nog één spelletje dan.


De ogen van de kleuters lichten al op bij hun eigen blokje; zoek nu maar iets in de klas dat er precies in past. Het resultaat is altijd weer verrassend, een doekje kan makkelijk overal in gestopt en ook wollen balletjes vullen een groot blok heel handig op!


Klaar, we kunnen de jassen aantrekken en vrijbuiteren op ons kleuterplein. We zien grassprietjes uit de vetbollen groeien, het voorjaar kan niet ver meer zijn! Zo is er iedere dag weer samen iets te leren, te beleven en te delen met elkaar. Nog even geduld en we kunnen op stap naar de kuikentjes van Clara de Kip!


Juf Alinde

Terugblik op het toneelstuk van klas 5 door twee leerlingen


Overweeg je de overstap te maken naar het vrijeschoolonderwijs?


Om te onderzoeken of het vrijeschoolonderwijs echt bij jou past, nodigt Stichting Ithaka je van harte uit op één van onze landingsplaatsen. Hier maak je kennis met ons onderwijs en lichten we de trajecten toe die we bieden aan bevoegde én onbevoegde leerkrachten.

De landingsplaatsen worden gehouden op woensdagmiddag 20 maart 2024 in Haarlem op de Vrije School Kleverpark en op woensdagmiddag 27 maart op De Sterrenzanger in Oudorp. Aanmelden kan via: secretariaat@vsithaka.nl.

Prikbord

 • 10 maart: Stadsboerderij Darwinpark: van 13.30 - 15.00 uur kunnen kinderen een stukje pony rijden (onder begeleiding). Kosten € 1 per kind.
 • 17 maart: Natuurmuseum E. Heimans: schatgraven van 13.00 - 17.00 uur. Voor meer informatie: klik hier
 • Hemlab: voor een overzicht van alle activiteiten in maart en april: klik hier