Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 12-02-2024Nieuw

Nieuwsbrief nr. 87

Agenda

 • 13 februari: screening boeken schoolbibliotheek
 • 14 februari: studiedag. Alle leerlingen vrij.
 • 16 februari: Verkleedfeest klas 1 t/m 6 en Kabouterfeest bij de kleuters
 • 19 - 23 februari: voorjaarsvakantie
 • 28 februari: Luizencontrole
 • 6 maart: open dag van 9.00 - 14.00 uur Vooraf aanmelden s.v.p.
 • 6 maart: ouders van klas 1-6 welkom bij de euritmieles van hun kind(eren)
 • 13 maart: start buitendag voor de kleuters en Poortklas voor de oudste kleuters
 • 22 maart: Palmpasen
 • 28 maart: Paasviering

Aan de ouders van Vrijeschool Zaanstreek,

Alweer de laatste week voor de voorjaarsvakantie. Een week waarin we samen vast nog veel mooie dingen gaan beleven, waarna een paar dagen welverdiende rust voor zowel ouders, kinderen als leerkrachten. De afgelopen periode werden veel kinderen en collega’s geveld door fikse griep. Ik ben dankbaar voor de extra dagen die enkele parttime collega’s in hebben gesprongen. Minstens zo dankbaar ben ik voor het begrip en de flexibiliteit binnen jullie als oudergroep: thuisopvang, maar ook onderlinge speelafspraken werden spontaan geregeld. De noodopvang bleef hierdoor beperkt en weer fantastisch opgevangen binnen ons eigen team. Ik hoop dat we na de vakantieweek allemaal weer compleet, aangesterkt en fit van de partij kunnen zijn.

Verlofaanvragen vakantie

Het valt me op dat de aanvragen voor buitengewoon verlof groeiend zijn. Aanvragen die stuk voor stuk te begrijpen zijn en waar je het liefst allemaal volmondig JA op zou willen zeggen. Toch wil ik jullie erop wijzen dat wij ons als school aan de afspraken van de leerplichtwet hebben te houden. Dat betekent inderdaad dat je met kinderen in de basisschoolleeftijd gebonden bent aan de schoolvakanties en dat we daar geen uitzonderingen op kunnen maken; ook niet voor dat handige dagje eerder weg rijden om de drukte te vermijden of dat waardevolle midweekje met oma naar een bungalowpark.

Ik sluit daarom de link met alle regels rondom buitengewoon verlof nog een keer bij.

Mag ik mijn kind meenemen op vakantie buiten de schoolvakantie? | Rijksoverheid.nl

Ik wil jullie vragen deze regelgeving goed door te nemen alvorens een aanvraag in te dienen. Dit voorkomt een hoop teleurstellingen.

Studiedag 14 februari

Aanstaande woensdag staat onze tweejaarlijkse studiewerkdag op het programma. We zullen als team terugkijken op het afgelopen half jaar en op basis van de uitkomsten van de afgelopen toetsperiode (klas 1-6) en observatiegegevens (kleuterbouw) in combinatie met onze eigen waarnemingen weer nieuwe plannen opstellen. Na de voorjaarsvakantie volgen de oudergesprekken, zodat jullie ook worden meegenomen in de ontwikkeling die jullie kind doormaakt. Wellicht overbodig te zeggen dat deze ontwikkeling breder wordt bekeken dan wat ze met taal en rekenen laten zien. Hoe een kind groeit op sociaal-emotioneel, kunstzinnig en motorisch gebied, daar hechten we net zoveel belang aan.

Verkleedfeest

Aanstaande vrijdag staat het verkleedfeest voor klas 1 t/m 6 en het kabouterfeest voor de kleuterbouw op het programma. Via de klassenleerkracht worden jullie van de ins&outs op de hoogte gebracht. We verheugen ons op een gezellige ochtend met leuke spelletjes, waarbij de kinderen in het thema van hun eigen schooljaar verkleed zijn.

De kleuterbouw viert traditiegetrouw het kabouterfeest. Dit jaar zullen de kinderen dit feest in een inclusieve sfeer beleven doordat er, naast de bekende stapel vers gebakken pannenkoeken, ook wereldgerichte lunchgerechtjes zoals sushi en dumplings worden gegeten.


Spierkracht gevraagd

De lokalen van klas 2 en 3 krijgen in de voorjaarsvakantie een nieuwe marmoleum vloer. Hiervoor moeten de lokalen leeg gehaald worden. Met de kinderen zullen we aan het einde van de ochtend de tafels en stoelen al richting de grote zaal hebben verhuisd. Direct na 13 uur doen we met het team de rest. Heb je die middag ruimte en tijd om even mee te sjouwen, wees welkom. Vele handen maken licht werk.

Op maandagochtend 26 februari verhuizen we alles met behulp van de zesdeklassers weer terug. Je kunt ook dan je neus om 8.30 uur even om de hoek steken om te peilen of er extra handen nodig zijn.

Hartelijke groet, ook namens het team

Inger Andersson (directeur Vrijeschool Zaanstreek)

Uitnodiging om naar de euritmieles te komen kijken op 6 maart (klas 1-6)


Beste ouders,


Sinds september geef ik met veel plezier euritmie aan uw kinderen. We dansen, doen ritmeoefeningen en lopen de bekende vormen. In de lagere klassen beleven we een verhaal. Zes maart is voorlopig mijn laatste dag voor dit jaar. Ik wil u graag uitnodigen om op woensdag 6 maart te komen kijken in de les van uw kind(eren) zodat u een indruk krijgt wat wij doen en leren in de euritmielessen.


Het rooster is als volgt:


8:45 klas 5

9:20 klas 3

9:55 klas 4

11:00 klas 2

11:35 klas 1

12:10 klas 6

Ik hoop veel van u te kunnen begroeten.

Met vriendelijke groeten,


Katinka den Os

Een kijkje in de derde klas

In de afgelopen periode hebben de leerlingen van klas 3 zich verdiept in de wereld van geld. Zo hebben zij geleerd om geldbedragen samen te stellen, te rekenen met geldbedragen en geld terug te geven. Als afsluiting van deze geld-periode is eenmalig De Winkel van Klas 3 geopend. Tijdens de markt, die open stond voor ouders, opa's en oma's, en andere belangstellenden, verkochten de kinderen zelfgemaakte spullen, koffie en thee. De kinderen waren ontzettend trots op zichzelf dat zij in de praktijk konden laten zien hoe goed zij al met geld kunnen rekenen.

Nu zijn we begonnen aan de meetperiode, waarin de kinderen alles leren over lengtematen. Ze zijn druk bezig met het omrekenen van lengtematen en oefenen met het opmeten van verschillende voorwerpen in de klas. Er is geen object meer in de klas dat ondertussen niet opgemeten is!

Daarnaast zijn we al een tijdje bezig met het breien van mutsen. De eerste paar kinderen hebben al hun muts afgebreid! Vol goede moed breien we verder, in de hoop dat alle mutsen op tijd af zijn om ze nog te gebruiken in dit koude weer.

Juf Linsey

Prikbord

 • 19-23 februari: ZaanseVoorjaars Experience: kinderen van 6 t/m 17 jaar kunnen gratis kennis maken met verschillende sporten en activiteiten. Voor meer informatie: klik hier
 • Hemlab: organiseert verschillende activiteiten in de voorjaarsvakantie. Voor meer informatie: klik hier
 • 18 februari: op de Stadsboerderij Darwinpark kunnen kinderen broodjes bakken van 13.00 - 16.30 uur.
 • 3 maart: bij het Zaans Natuurmuseum kunnen kinderen van 13.00 - 17.00 uur wilgen vlechten.
 • Maart: Cursus 'Opgroeien in verbinding' gegeven door o.a. Jacques Meulman, vrije school leraar en psycholoog. Voor meer informatie: klik hier