Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 04-12-2023Nieuw

Nieuwsbrief nr. 83

Agenda

 • 5 december: Sinterklaas op school
 • 11 december: 2e Advent
 • 18 december: 3e Advent
 • 21 december: alle klassen les tot 13.00 uur. Kerstspel: 17.00 uur: voor klassen 1, 2 en 3 en om 19.00 uur: voor klassen 4, 5 en 6
 • 22 december: alle klassen les tot 12.00 uur
 • 25 december t/m 5 januari: kerstvakantie
 • 8 januari: Driekoningen
 • Kom je ons helpen? Elke maandagochtend om 8.30 uur prikt en veegt een groepje ouders het plein schoon. Hulp is welkom! Inclusief koffie en thee.

Beste ouders,

‘Vol verwachting klopt ons hart…’ De week waarin Advent van start gaat en Sinterklaas onze school zal bezoeken. Sfeervol en tegelijkertijd voor onze kinderen zó spannend. De decembermaand staat in onderwijsland bekend om haar hectiek. Nergens anders wordt deze maand zo intens beleefd als op een basisschool. Wij doen daar in Zaandam zeker niet voor onder en tegelijkertijd waardeer ik onze eigen relatief ingetogen wijze waarop wij als Vrijeschool met deze feestmaand omgaan. Ik wens kinderen, ouders en leerkrachten daarom bij deze een hele mooie periode toe in verbinding met elkaar.

Sinterklaasfeest

Morgen zal de goede Sint ook onze school met een bezoek vereren. We zien er ontzettend naar uit om dit feest met de kinderen te vieren. Ik wil jullie allen al via deze weg alvast enorm bedanken voor al jullie inzet om dit feest tot een succes te maken. Ik vermoed dat er in de late uurtjes heel wat afgeknutseld is en besef dat ook deze traditie de Vrijeschool bijzonder maakt en jullie als ouders enorm betrokken bij jullie kinderen.

Kerstviering

Op donderdagavond 21 december speelt het gehele team voor klas 1 t/m 6 het kerstspel. Een bijzondere gebeurtenis; de laatste keer dat het kerstspel is opgevoerd was in 2019. De jaren daarna kon het door de Corona niet doorgaan en vorig jaar waren er teveel spelers geveld door ziek en zeer om een behoorlijke voorstelling neer te kunnen zetten. Dit jaar keren we als voltallig team terug op de planken. Er staat jullie een iets aangepaste versie van het traditionele kerstspel te wachten. Op dit moment wordt er na schooltijd door de collega’s al hard gerepeteerd en ik ben benieuwd of jullie thuis kunnen raden hoe de rolverdeling dit jaar zal zijn.

donderdag 21 december:

De kleuters hebben die dag hun kerstontbijt in de klas.

De gehele school is om 13 uur uit. De klassen 1 t/m 3 worden om 17 uur weer op school verwacht voor het kerstspel. De klassen 4 t/m 6 zijn om 19 uur aan de beurt.

Hierbij wil ik het volgende uitleggen: het is de bedoeling dat de kinderen onder begeleiding van hun ouder(-s) komen; de leerkrachten staan immers op het podium. Als je als gezin nu kinderen in klassen met verschillende aanvangstijden hebt, dan mag je één van beide tijden kiezen om gezamenlijk heen te gaan.

Tot slot: we verwachten alle kinderen uit de klassen 1 t/m 6 bij het kerstspel. Omdat de school ‘s middags eerder uit is, geldt het kerstspel als schooltijd. Noteer het dus vast in de gezinsagenda.

vrijdag 22 december:

De kleuters hebben hun eigen kerstspelletje in de klas. Ouders worden hierbij uitgenodigd.

Klas 1 t/m 6 heeft een kerstontbijt. De gehele school is die dag om 12 uur uit.


Maandagochtend opruimgroep

Het zal de meesten van jullie niet ontgaan dat elke maandag een club enthousiaste ouders ons schoolplein onder handen neemt en deze ontdoet van een flinke hoeveelheid aan lege blikjes, pizzadozen, sigarettenpeuken, lege vapehulzen etcetera. Ze nemen hierbij vaak ook nog even het aangrenzende parkeerterrein onder handen. We zijn hier als school natuurlijk ontzettend blij mee. Onze school is gelegen op een locatie die ‘s avonds en in het weekend nogal wat recreërende personen aantrekt, die elke keer weer de bovengenoemde afvalstroom weten te produceren. Enorm dankbaar dus voor deze maandagochtend opschoonactie. Als je nu bij jezelf denkt: het lijkt me wel eens nuttig en gezellig om hieraan bij te dragen. Voel je vrij om je op een maandagochtend eens spontaan bij de club aan te sluiten. Koffie en thee gegarandeerd!

Hartelijke groet,

Inger Andersson (directeur Vrijeschool Zaanstreek)


Kleuterplein na schooltijd afgesloten

Op verzoek van de kleuterbouw verzoeken wij jullie om er na schooltijd op toe te zien dat je kind niet op het kleuterplein gaat spelen. Het grote plein is vrij toegankelijk, daar kunnen alle kinderen lekker hun gang gaan. Het kleuterplein wordt uiterlijk half 3 op slot gedaan; het is dan ook niet de bedoeling dat de kinderen over de tussenschutting heen klimmen. Alvast bedankt voor jullie begrip en medewerking.

Prikbord

 • zondag 10 december: edelstenendag in het Zaans Natuur- en Milieucentrum vanaf 11.00 uur. Voor meer informatie: klik hier
 • zaterdag 16 december: Kerst op de Heemtuim vanaf 16.00 uur. Adres: Jacob Willemszoonstraat 22-A, Zaandam.
 • Hemlab: in de maand december kunnen kinderen vanaf 7 jaar de workshop Vuur & Licht volgen. Voor meer informatie: klik hier