Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 18-12-2023Nieuw

Nieuwsbrief nr. 84

Agenda

  • 18 december: 3e Advent
  • 21 december: alle klassen les tot 13.00 uur. Kerstspel: 17.00 uur: voor klassen 1, 2 en 3 en om 19.00 uur: voor klassen 4, 5 en 6
  • 22 december: alle klassen les tot 12.00 uur
  • 25 december t/m 5 januari: kerstvakantie
  • 8 januari: Driekoningen
  • 10 januari: luizencontrole

Beste ouders,

Het aftellen naar de kerstvakantie is begonnen en tegelijkertijd hebben we nog een paar intense dagen voor de boeg. De plankenkoorts onder het team begint ondertussen serieuze vormen aan te nemen. Nog één generale repetitie voor ons kerstspel gebaseerd op de eeuwenoude vertelstof en dan gaan we er donderdag voor. We hebben er zin in!

Met het naderen van ons kerstreces glijdt mijn blik ook vanzelf terug naar de afgelopen maanden. Volgens mij hebben we als Vrijeschool Zaanstreek met elkaar een mooie eerste helft van het schooljaar neergezet. De seizoensfeesten zijn volop gevierd en daarnaast is het elke ochtend opnieuw genieten van die golf aan positieve energie, die al die blije koppies op het schoolplein met zich meebrengen. Mooi hoe ook het team elke dag weer met eenzelfde blije glimlach de kinderen verwelkomt om er samen een mooie schooldag van te maken.

Dat de laatste weken her en der een juf met koorts en/of andere malaise werd geveld en ziek thuis moest blijven, is desondanks ook te begrijpen. Ik wil jullie als ouders enorm bedanken voor jullie begrip en enorme organisatietalent om op het laatste moment nog opvang voor je kind te regelen als er geen invalkracht beschikbaar is voor een zieke juf.

Tot slot:

Ik heb alle vertrouwen in een prachtig 2024 waarbij we als team weer in gezamenlijkheid gaan bouwen aan mooi en eigentijds vrijeschoolonderwijs. Zo gaan enkele enthousiastelingen in de kerstvakantie al ‘klussen’ om de ruimte voor onze nieuwe schoolbibliotheek in orde te maken, zijn we als school lid geworden van een afvalscheidingsproject en gaat het Zaans cultureel centrum Fluxus ons input geven voor een schoolbreed muzikaal project in het voorjaar. Plannen te over dus! Daarnaast keert juf Jojanneke terug van haar ouderschapsverlof en neemt de vijfde klas weer over op de maandag en dinsdag. Met het hele team compleet gaan we er een prachtige tijd van maken. Met die woorden wens ik jullie alvast een hele mooie kerstvakantie met je gezin. Ik hoop alle kinderen op 8 januari gezond en uitgerust weer op de Galjoenstraat te verwelkomen.


Hartelijke groet,


Inger Andersson, (directeur Vrije School Zaanstreek)

Laatste puntjes op de i voor het Kerstspel

Zoals in de vorige nieuwsbrief al aangekondigd speelt het team donderdag 21 december het kerstspel voor klas 1 t/m 6 het kerstspel. De gehele school is die dag om 13 uur uit.

Aanvangstijden:

17 uur: kerstspel voor klas 1-2-3

19 uur: kerstspel voor klas 4-5-6

Zorg dat je op tijd bent, want een kwartier voor aanvang kun je genieten van ons ouderkoor dat alle theatergasten op het plein verwelkomt met hun vers ingestudeerde kerstliederen!

Omdat alle leerkrachten zich op of rond het podium begeven is het de bedoeling dat de kinderen onder begeleiding van in ieder geval één ouder komen. Het is wel zo dat de kinderen per klas bij elkaar zitten en de ouders daarachter.

Als je als gezin kinderen in klassen met verschillende aanvangstijden hebt, dan heeft het onze voorkeur dat je de eerste voorstelling kiest als je er gezamenlijk heen wilt gaan. Laat je kind dit melden bij de juf, zodat we daar rekening mee kunnen houden. We kunnen ons goed voorstellen dat het voor je oudere kind toch fijner is om bij de eigen klas te zitten. Als dat zo is, kun je misschien organiseren dat je kind met een klasgenootje mee mag of is het toch een kwestie van opsplitsen.

Het is onze ervaring dat het vol wordt in de zaal. Om deze reden moeten opa, oma, buurman en buurvrouw etcetera helaas thuisblijven. Jongere broertjes en zusjes mogen ook echt nog niet mee. Naast de volle zaal is het kerstspel nog niet geschikt voor deze leeftijdscategorie en weten we ondertussen dat dat verstorend werkt.

Let op: 0p vrijdag 22 december is de gehele school om 12 uur uit!

Herhaalde oproep:

De gordijnen in de kleuterklassen en klas 1 zijn al tijden toe aan een opknapbeurt. Welke ouders of grootouders zouden zich hiervoor willen inzetten door nieuwe gordijnen te naaien of de huidige gordijnen van een verfbad te voorzien? Uiteraard kun je ook kiezen voor de gordijnen van één klaslokaal. Onze dank zou groot zijn.

Meld je hiervoor bij Inger!

Kersttijd in klas 1


Beste ouders,


De adventstijd is op school een fijne tijd waarbij we in rust de dag beginnen. In klas 1 betekent dit dat we in de kring zitten met de kaarsjes aan. Juf vertelt een verhaal of leest voor. Daarna zingen we samen en zeggen we de spreuk. De kinderen bouwen daarna de klas heel snel om zodat we aan het werk kunnen. Ons periodeschrift is gevuld met teksten over de Sint en advent. In deze laatste week zullen we zelf een prentenboek maken over het kerstverhaal. Dat kan nu eindelijk, want (bijna) alle letters zijn geleerd!

Tegelijkertijd broeit en bruist er van alles in de school. Uit de klassen klinken de mooiste kerstliederen, het team repeteert en oefent bijna dagelijks aan het kerstspel, en ook het ouderkoor is bij elkaar gekomen om liederen te oefenen. Mijn hart raakt er telkens vervult van als ik mij realiseer hoeveel er binnen onze school gezongen wordt. Ook het koor dat we op vrijdagochtend met de kinderen vormen klinkt steeds meer als een mooi geheel. Het lukt zelfs om het meerstemmig te laten klinken, zo mooi.

Ik wens jullie alleen een hele mooie kersttijd en een heerlijke vakantie toe.

Juf Sterre

Broertjes/zusjes aanmelden bij twee jaar

Broertjes en zusjes krijgen voorrang bij plaatsing. Omdat de belangstelling voor onze kleuterklassen groot is, willen wij graag zo snel mogelijk weten welke zusjes/broertjes we mogen verwelkomen. Dit is belangrijk voor de toewijzing. Zodra hij/zij twee jaar oud is ontvangen wij graag een aanmelding via onze website (kop Contact en daarna Aanmelden). Hartelijk dank alvast.