Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 20-11-2023Nieuw

Nieuwsbrief nr, 82

Agenda

  • 27 november: knutselavond klas 2
  • 4 december: 1e Advent
  • 5 december: Sinterklaas op school
  • 11 december: 2e Advent
  • 18 december: 3e Advent
  • 21 december: alle klassen les tot 13.00 uur. Kerstspel: 17.00 uur: voor klassen 1, 2 en 3 en om 19.00 uur: voor klassen 4, 5 en 6
  • 22 december: alle klassen les tot 12.00 uur
  • 25 december t/m 5 januari: kerstvakantie

Beste ouders,

De afgelopen weken hebben velen van ons zich hoestend en snotterend de dagen doorgeworsteld. Juf Jessica was zelfs twee hele dagen ziek, maar ook een aantal andere collega’s liep rond met waterige oogjes en keek om die reden uit naar het weekend. Het valt me altijd weer op dat je als leerkracht net even wat langer doorgaat. Er is immers een hele klas, die op je wacht en ons verantwoordelijkheidsgevoel is in die zin enorm. Ik hoop dat iedereen zo langzamerhand weer wat raakt opgeladen en het energielevel de komende periode weer wat op peil is.

De herfstmarkt

Wat hebben we op die zaterdag 11 november samen met onze kinderen, jullie als ouders en al die andere belangstellenden een prachtig samenzijn weten neer te zetten. De sfeer was goed, het toneelstuk prachtig, de knutselactiviteiten geslaagd, het restaurant overvloedig en daarnaast liep het storm bij de verschillende verkoopkramen (tip: kijk voor een sfeerimpressie op de Instagrampagina van onze school).

Wat ben ik dankbaar voor alle energie die er in deze herfstmarkt gestoken is met Stéphanie en Lea als drijvende krachten. Dankzij hun tomeloze inzet was de dag één groot succes. De opbrengst van de herfstmarkt was dit jaar maar liefst € 1715. Zoals eerder aangekondigd zal dit bedrag worden besteed aan de opzet van een nieuwe schoolbibliotheek. De opbrengst van het zesde-klas-restaurant komt ten goede van hun eigen kamp. Juf Jessica zal haar klas tijdens dit kamp extra kunnen trakteren!

De nieuwe schoolbibliotheek

Wat we een jaar geleden nog niet hadden durven dromen, gaat er nu toch echt realiteit worden: met de opbrengst van de herfstmarkt, aangevuld met een investering vanuit school, krijgen we een nieuwe schoolbibliotheek. Onder leiding van een professionele organisatie de Leesvink (Opzetten en aanvullen van een succesvolle schoolbibliotheek (leesvink.nl)) gaan we hiermee in 2024 van start.

Het team zal worden meegenomen bij de input voor de collectie. De ruimte waar nu de oude bibliotheek staat, zal aangepakt worden zodat het een en ander er straks met de nieuwe boekenkasten verzorgd en uitnodigend uitziet.

Vooruitblik Sinterklaasfeest

Omdat de volgende nieuwsbrief nagenoeg gelijk valt met onze Sinterklaasviering op school, nu alvast een korte vooruitblik: ook dit jaar zal de goedheiligman onze school met een bezoek vereren. Sint zal ‘s morgens arriveren op het grote plein, alwaar de klassen 1 tot en met 6 hem zingend verwelkomen. Daarna zal hij samen met zijn Piet een bezoek brengen aan de kleuterklassen. Na een korte pauze zijn dan ook de klassen 1, 2 en 3 aan de beurt. Tot slot zal hij in de hoogste klassen zijn belangstelling tonen voor de gemaakte surprises.

De leerkrachten van de verschillende klassen houden het lijntje kort betreffende de praktische details van de viering per klas. Omdat de ervaring ons heeft geleerd dat de meeste Sinterklaasvieringen in het weekend worden gevierd, starten we op woensdag 6 december gewoon om 8.30 uur.

Kinderen op tijd op school

Ik wil opnieuw jullie aandacht vragen voor het volgende: zouden jullie er alsjeblieft voor willen zorgen dat jullie kind om 8.25 uur bij de leerkracht in de rij aansluit! Het is voor ons zo belangrijk om met de klas als geheel op tijd te kunnen starten. Vanaf de andere kant lijkt dat minuutje dat een kind erachteraan glipt weinig uit te maken, voor de leerkrachten geeft het gewoon een rommelige en vertraagde dagopening. Voor een kind is het ook fijn om de dag direct met zijn/haar klasgenoten te kunnen starten.


Hartelijke groet,


Inger Andersson (directeur VSZ)

Voorleven en voorlezen


Het is een drukte van belang op school, schoolfeesten en andere activiteiten wisselen zich in hoog tempo af met de oudergesprekken. In mijn oudergesprekken is er één thema dat altijd weer terug komt: ‘Hoe staat het met het lezen thuis?’ Het belang van lezen is enorm: je leert beter lezen, het helpt je met je spelling en daarnaast ontwikkelt het je executieve functies. Denk hierbij aan het vergroten van je concentratie en doorzettingsvermogen.


Onderzoeken laten echter zien dat kinderen steeds minder lezen. En dat heeft impact, ook op onze school waar we de verhalen en het lezen hoog in het vaandel hebben staan. Thuis dagelijks lezen is een must, maar het is niet zo moeilijk te bedenken waarom we steeds minder lezen. Er zijn immers meer dan genoeg andere bezigheden te vinden.


Hoe krijgen we onze kinderen dan toch weer aan het lezen? Het antwoord op die vraag vergt een stukje zelfreflectie. Wat doen wij als ouder? Wat lezen wij en hoe lezen wij eigenlijk? Lezen we bijvoorbeeld in het bijzijn van onze kinderen? Lezen we dan in een boek of een krant of lezen we op een apparaat? Lezen we voor of delen we op een andere manier wat we lezen? Houden we zelf eigenlijk wel van lezen? Als je deze vragen eerlijk beantwoordt, realiseer je je misschien dat jouw kind jou eigenlijk maar weinig ziet lezen, terwijl voorleven in het opvoeden eigenlijk hetgeen is dat het allerbeste werkt.


Hoe gaat het bij mij thuis? Houden mijn eigen kinderen van lezen? Mijn dochter wel, zij leest graag en veel. Mijn zoon zeker niet. Hij blijft er door zijn dyslexie moeite mee hebben. Daarom blijven we kijken naar wat hem boeit en dat wordt weer een mogelijkheid om hem aan het lezen te krijgen. Wat ook helpt is een regenachtige weertje, dit weekend was het daardoor extra knus bij ons thuis: allemaal samen aan het schoolwerk en allemaal op onze eigen manier in een boek verdiept. Mijn dochter doordat ze haar toetsen aan het voorbereiden was; mijn zoon doordat hij een verhaal aan het verzinnen was voor “Dungeons en Dragons”. Ik las uitgebreid de zaterdagkrant en daarna een stuk geschiedenis voor de periode ‘oude culturen’. Tussendoor las ik een hoofdstukje voor uit het boek, dat mijn dochter uit moest hebben voor Nederlands!


Gaat het er in het weekend altijd zo aan toe? Nee, natuurlijk niet, het was gewoon een geluksmomentje dat ik graag mag delen; )

Groet!

Juf Ilone van klas 5

Reminder

Aanstaande donderdag weer repetitie van het ouderkoor

Zoals eerder aangekondigd hebben enkele ouders het idee opgevat om een koor te starten: eens in de twee weken op donderdagavond laagdrempelig bij elkaar komen om Vrijeschool liedjes te zingen. De eerste enthousiaste bijeenkomst heeft reeds plaatsgevonden en aanstaande donderdag staat de tweede repetitie op het programma. Vind je het leuk om ook aan te haken, voel je welkom en neem even contact op met Freerk of Lisanne, de ouders van Elin en Marley. Lisanneverduijn@gmail.com

Gevonden voorwerpen

Deze spullen zijn blijven liggen na de Herfstmarkt en we hopen natuurlijk dat we de eigenaren hiervan blij kunnen maken. Daarnaast hebben we nog een aantal schalen en bakvormen liggen en we vinden het fijn als die ook meegenomen worden.