Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 09-10-2023Nieuw

Nieuwsbrief nr. 80

Agenda

 • 10 oktober: ouderavond klas 2 en 3
 • 11 oktober: schoolpleindag. Zie poster onderaan deze Nieuwsbrief.
 • 13 oktober: studiedag. Alle leerlingenvrij.
 • 17 oktober: algemene ouderavond, inloop: 19.15 uur, start: 19.30 uur
 • 23- 27 oktober: Herfstvakantie
 • 1 november: luizencontrole
 • 10 november: Sint Maarten
 • 11 november: Herfstmarkt van 10.00 - 15.00 uur


Beste ouders,


Dit is alweer de laatste nieuwsbrief voor de herfstvakantie. Wat gaan de weken snel en wat beleven we veel. Het meest recente hoogtepunt was toch wel het prachtige Michaelsfeest van vorige week vrijdag. Ik was onder de indruk van het organisatietalent van ons team: alles was tot in de kleinste details voorbereid, waardoor de ochtend als een geoliede machine voorbijgleed. De sfeer in het park en op het plein was goed, met dank aan jullie enthousiaste ouders met jullie inventieve en creatieve invulling van de verschillende spellen. Ook in de kleuterklassen was de sfeer gemoedelijk en warm: prachtig aangeklede tafels met appelmoes en broodjes. Het slot met ons vuurspektakel met de draak was toch wel het hoogtepunt van de ochtend en een daverend succes!

Klassenouderavonden

Deze weken staan in het teken van de ouderavonden. Elke week staan er wel een paar juffen ver na vijven een soepje of een ander prakje op te warmen, om zich vervolgens na een lange werkdag op te maken voor hun klassenouderavond. En hoewel zo’n avond op zijn zachtst gezegd best inspannend is, lijkt iedereen de volgende ochtend juist met hernieuwde energie de klas weer in te stappen; het enthousiasme van jullie als ouders, het samen om de kinderen heen staan brengt veel goeds.

Kinderboekenweek 2023

Op 4 oktober is de kinderboekenweek 2023 begonnen en duurt nog deze hele week. Het thema is: ’Bij mij thuis’. In de hal hebben juf Ilone en Valentine hiervoor een prachtige themahoek ingericht, waar de kinderen een aantal nieuwe boeken in dit thema kunnen bekijken. Klas 5 heeft een eigen kijkdoos-kamer ontworpen in het thema van hun favoriete boek.

Nieuwe vloeren in de lokalen van klas 2 en 3

In de herfstvakantie zullen de vloeren in klas 2,3 en bij de Vlinderboom vervangen worden. De lokalen krijgen nieuw marmoleum in de tint van de vorig schooljaar vers geschilderde muren. Een mooi vooruitzicht dus. Maar…….van tevoren hebben we wel even een klus te klaren: al het meubilair moet op vrijdagmiddag 20 oktober uit de lokalen worden gesjouwd en op zondagmiddag 29 oktober weer terug.

Bij deze doe ik dan ook een serieuze oproep aan sterke ouders of andere familieleden om ons daarbij een handje te helpen.

Wanneer:

vrijdag 20 oktober 2023, start 13.15 uur (hulp bij uitruimen klas 2 en 3)

zondag 29 oktober 2023, start 13.15 uur (hulp bij inruimen klas 2 en 3 en eventueel de Vlinderboom)

We hopen op zoveel mogelijk ouders. Samen is deze klus dan snel geklaard. Voor koffie, thee en iets lekkers wordt uiteraard gezorgd. Je kunt je opgeven door per mail op deze nieuwsbrief te reageren of je even te melden bij mij. Onze dank is groots!


Ouderavond 17 oktober: 'Vrijeschoolse Mediaopvoeding?'

Kinderen groeien op in een digitale wereld. Ook vrijeschoolkinderen! Ze lijken vaak al heel mediawijs maar hebben nog een krachtige begeleiding van ouders nodig.

Op 17 oktober komt Freek Zwanenberg van Bureau Jeugd & Media, en zelf ook oud-vrijeschoolleerling, een interactieve lezing verzorgen over opvoeden met media. Freek neemt de ouders mee in de digitale wereld van kinderen en bespreekt hoe er vanuit vrijeschoolperspectief naar gekeken wordt. Maar vooral staat hij met de ouders stil bij hoe je thuis goede schermtijd afspraken kunt maken en wat we kinderen moeten leren over privacy, digitale verleidingen en online sociaal gedrag. En hoe geef je zelf het goede voorbeeld?


Freek Zwanenberg zat zelf op de vrijeschool van kleuterklas tot VWO-examen. Zijn scriptie aan de Universiteit voor Humanistiek, waar hij ook een lerarenopleiding deed, ging in 2007 al over 'mediawijsheid op school: hoe leren we jongeren reflecteren op hun digitale identiteit?'. Vanaf 2014 heeft Freek zich ook gespecialiseerd in 'Vrijeschool & ICT'. Sindsdien heeft hij vele lezingen en studiedagen verzorgd en meerdere veelgelezen artikelen en publicaties geschreven. Inmiddels is Freek samen met Justine Pardoen eigenaar van Bureau Jeugd & Media, een collectief van experts op het gebied van mediawijsheid en mediaopvoeding. Daarnaast is hij een bevlogen pianist.

Meer lezen: https://freekzwanenberg.nl/vrijeschool-ict/


Wanneer: 17 oktober 2023, start 19.15 uur

Waar: Vrijeschool Zaanstreek

Wat: Ouderavond over ICT en Mediawijsheid & binnen de Vrijeschool Pedagogiek

Wie: Voor ouders, verzorgers en teamleden van Vrijeschool Zaanstreek


We hopen uiteraard op een zo groot mogelijke opkomst. Aanmelden kan via deze link:klik hier


Hartelijke groet,

Inger Andersson (directeur VSZ)


De Herfstmarkt


Beste ouders,


Zaterdag 11 november is het eindelijk weer Herfstmarkt! Met veel zin en energie zijn we begonnen met de voorbereidingen voor de Herfstmarkt. In dit stuk ga ik alles uitleggen en hoop ik dat het duidelijk wordt. Als je toch vragen hebt kun je je klassenouder of mij altijd aanspreken.


De Herfstmarkt is een gezellig samenkomen van ouders en kinderen. De hele school is een gezellige markt. Er komen veel kramen van buitenaf met spullen die goed passen bij ons op school. Ook verzorgen de ouders van de verschillende klassen een kraam of activiteit. Na afloop van de markt wordt alles afgebouwd en de school weer netjes gemaakt (tussen 15 - 16 uur). Ook hiervoor hebben we ouderhulp nodig.


Er komt een padlet link via de klassenouders voor het inschrijven van hulpouders voor de markt.


Alles op een rij:

 • Kleuterouders verzorgen een kabouterkraam. Hier komen allerlei verschillende kabouter knutsels die te koop zijn. Voor het knutselen is maandag 30 oktober gepland. Op vrijdag 10 november van 16-19 uur kan de kraam worden ingericht.
 • Klas 1 ouders verzorgen een kleine voorstelling naar een verhaal van Grimm. Kaartjes voor de voorstelling kunnen op zaterdag 11 november gekocht worden. De ouders krijgen in het restaurant een plekje om de kaarten voor de voorstelling te verkopen. Samenkomen ter voorbereiding: donderdag 12 en 19 oktober en vrijdag 10 november.
 • Klas 2 ouders verzorgen een kerstkraam. Hier komen allerlei verschillende kerstknutsels te koop. Voor het knutselen: donderdag 12 en 19 oktober en dinsdag 7 november. De klassenouders begeleiden deze avond en doen de voorbereiding. Op vrijdag 11 november van 16-19 uur kan de kraam worden ingericht.
 • Klas 3 en 4 ouders begeleiden het knutselen en de spelletjes. De klassenouders verzorgen de materialen, voorbeelden en begeleiding tijdens de markt.
 • Klas 5 ouders en kinderen verzorgen de tweedehandskraam in klas 5. Schoolbreed mag er worden ingeleverd vanaf maandag 30 oktober in de oude lerarenkamer. We ontvangen graag goede kleding voor kinderen en volwassenen, het liefst houten speelgoed, complete spellen/puzzels en kinderboeken.
 • Klas 6 ouders en kinderen verzorgen het restaurant! Schoolbreed mag er worden gebakken en gekookt. Inleveren van de baksels kan op vrijdag 10 november bij het ophalen om 13 uur; of bij aanvang van de markt om 10 uur. Plak aub op borden of vormen een naamsticker! Vergeet niet aan het einde van de markt deze weer mee te nemen! Op het padlet prikbord kan je intekenen wat je gaat bakken.
 • De soep. De kraamhouders willen we graag een kop soep met stokbrood aanbieden. Wie wil een grote pan soep koken? Voor vrijdag 10 november?
 • De Grabbeljurk. Ook deze geweldige jurk zal weer rondwandelen. Hiervoor heb ik wat ouders nodig die de jurk willen dragen. En... de vraag of ieder kind vier kleine leuke dingetjes zou willen inleveren, ingepakt en wel, om de jurk mee te vullen. Inleveren kan in de oude lerarenkamer, ik zal er een mand/doos voor klaarzetten. Denk voor de kadootjes aan kleine dingetjes uit de kast of kringloop. Liefst geen plastic.
 • Strippenkaart Voor de kinderen is er weer een strippenkaart te koop. Met deze kaart kun je de knutsels doen, grabbelen en dingetjes op de markt kopen bij de verschillende kramen. De strippenkaart kun je kopen voor 5 euro in het restaurant. Op de padlet komt ook een intekenmogelijkheid om de strippenkaarten te verkopen.
 • Voor alle ouderhulp en de bakkers komt er begin volgende week een link naar een padlet prikbord.
Juf Stephanie

Vind je het leuk om mee te zingen in een ouderkoor?

Een paar ouders heeft het idee opgevat om een ouderkoor te beginnen. Het idee is om laagdrempelig, om de twee weken, in de avond bij elkaar te komen om Vrijeschool liedjes te zingen. Leuk om te doen, leuk om de liedjes samen te leren en ook leuk om eventueel af en toe op te kunnen treden bij schoolfeesten. Vind je het leuk om mee te doen? Neem dan contact op met Freerk of Lisanne, de ouders van Elin en Marley. Lisanneverduijn@gmail.com

We zoeken ook nog iemand die het koor muzikaal zou willen begeleiden als dirigent. Zodat iedereen in dezelfde maat en toonhoogte zingt.

Groet,

Freerk Terpstra

Wat onze kleuters allemaal doen bij het hun knutselwerken


Gevonden voorwerpen

De kist zit bomvol. We gaan deze week de inhoud uitspreiden op het grote plein. Mocht je spullen missen kom dan s.v.p. kijken. Vlak voor de herfstvakantie brengen we wat er over is naar het Leger des Heils.

Heb je komende woensdag tijd en zin om te helpen bij deze Schoolpleindag? Je bent van harte welkom. Aanmelden kan bij Helen.