Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 18-07-2023Nieuw

Nieuwsbrief nr. 77

Agenda

  • 19 juli: toneelstuk 'Kruimels en kiezels' van klas 6 voor ouders en familie. Inloop: 19.15 uur. Start: 19.30 uur
  • 20 juli: afscheid klas 6
  • 21 juli: laatste schooldag. Les tot 12.00 uur
Na de zomervakantie:

  • 4 september: 1e schooldag voor klas 1-6 van 9.30 - 12.00 uur. Kleuters vrij.
  • 5 september: 1e schooldag kleuters van 8.30 - 13.00 uur. Klas 1-6 les van 8.30 - 14.30 uur. Start gymlessen.
  • 6 september: luizencontrole in alle klassen. Start euritmie voor klas 1-6.
  • 7 september: gymlessen klas 1-6
  • 13 september: NIO klas 6

Dag ouders,

Het aftellen is begonnen! En wat kunnen we terugkijken op een mooi schooljaar. Voor het eerst sinds die ingewikkelde Coronatijd een heel schooljaar waarin we alle jaarfeesten die het vrijeschoolonderwijs zo uniek maken, weer volop konden beleven. Van het Michaelsfeest in de herfst tot het wereldse zomerfeest eind juni; wat hebben we ervan genoten en wat zijn we nu ook allemaal aan vakantie toe. Want hoewel de kinderen elke ochtend weer blij voor onze neus staan, wordt het tijd dat ze straks even lekker niks kunnen doen. In de vrije schoolwereld noemen we dat ‘uitademen’. Na een periode van ‘inademen’, waarin van alles van de kinderen gevraagd is, is het nu goed dat ze zes weken helemaal tot zichzelf te kunnen komen. En dit geldt ook voor het team. Want wat hebben die weer een werk verzet dit jaar. Elke dag een klas met energieke levenslustige kinderen op een fijne, verantwoorde en leerzame manier de dag doorloodsen is een vak waar je je met hart en ziel in moet gooien. En dat hebben ze gedaan, elke dag weer. Met een overgave die zijn weerga niet kent. Ik ben trots op ze en gun ook hen een hele mooie en vooral ontspannen zomer.

De laatste schooldagen

woensdag 19 juli

Op woensdag 19 juli zal klas 6 hun eindtoneelstuk “Kruimels en kiezels” aan klas 1 t/m 5 presenteren. ‘s Avonds staat de voorstelling voor hun ouders op het programma. Het is prachtig hoe onze oudste kinderen zich de afgelopen periode vol overgave met de voorbereidingen hebben beziggehouden. Het hele gebouw gonsde van de gezellige bedrijvigheid, waarbij in de vroege ochtend de acteer skills werden doorgenomen en de groep ‘s middags met karton, verf en kwasten in de weer was om het decor en alle bijbehorende attributen te vervaardigen. En dat alles in een heel gemoedelijke sfeer. Ik kijk vol bewondering hoe juf Lea en Elsemiek hun klas naar de eindstreep loodsen! Sommige kinderen verzuchten dat ze hun schooltje zullen gaan missen. Maar ze zijn er zondermeer aan toe, de puberteit is bij de meeste kinderen al lang en breed ingezet, je ziet ze met de dag meer de lucht inschieten en ondanks dat het naderende afscheid voor sommigen zwaar valt, verheugen ze zich ook enorm op hun nieuwe stap.

Donderdag 20 juli

Op donderdag 20 juli wordt de zesde klas om 10 uur op school verwacht, waarna hun officiële afscheid volgt. Reminder: alle kinderen van klas 1 t/m 5 wordt gevraagd die ochtend één bloem mee naar school te nemen. Deze worden verzameld in emmers met water voor de school, waarna er voor elk kind een bosje van gemaakt wordt.

Het afscheidsritueel met de rest van de school zal plaatsvinden om 11.15 uur, waarna klas 6 officieel vakantie heeft.

Op donderdagmiddag vindt de traditionele en grootscheepse verhuizing van de klassen 1 t/m 5 plaats, waarbij alle klassen met hun hele hebben en houwen een lokaal opschuiven. Altijd weer een hectische, maar ook vrolijke operatie, waarbij alle kinderen hun handen volop uit de mouwen mogen steken.

Op donderdagmiddag om 16 uur zullen de oudste kleuters hun afscheid beleven middels het traditionele kleuter afscheidsritueel met zang en de verteltafel. Dit alles zal plaatsvinden op het grote plein en de ouders van deze kinderen zijn hierbij uitgenodigd.

Vrijdag 21 juli

Op deze laatste dag van het schooljaar ontvangen de kinderen van klas 1 t/m 5 hun getuigschrift. Dit is altijd weer een bijzonder moment. De kinderen komen ‘s morgens binnen in hun nieuwe lokaal, alwaar de getuigschriften in het midden van de kring zijn

neergelegd. Elke leerkracht geeft het moment van uitreiken vorm op een eigen wijze, waarbij er met de kinderen wordt terug gekeken op het afgelopen schooljaar en vooruit wordt geblikt naar het nieuwe schooljaar. Voor alle kinderen is er een persoonlijke spreuk, waarbij de juf op kunstzinnige wijze de eigenheid van het kind tot uiting brengt. De kinderen zullen die spreuk in veel gevallen niet direct begrijpen, dat hoeft ook niet. Het gaat om de diepte op het onbewuste niveau wat door kan werken. Ook dit is weer een prachtig gebruik binnen de Vrijeschool, waar we oprecht trots op zijn.

Alle kinderen zijn op die laatste vrijdag om 12 uur uit!

De kleuterbouw

Het zal de oplettende lezer zijn opgevallen dat bovenstaande weekactiviteiten voornamelijk de klassen 1 t/m 5 betreft. We vinden het belangrijk dat onze kleuters zoveel mogelijk in hun eigen ritme en omgeving de dagen doorbrengen. Zo zijn het toneelstuk en afscheid van de zesde klas nog echt niet aan hen besteed. Dat komt allemaal volop aan bod als zij de leeftijd daarvoor hebben. De kleuterjuffen maken er samen natuurlijk ook fijne en gezellige laatste dagen, waarbij zij op de laatste vrijdag hun eigen afscheidsritueel met de kinderen hebben. De kleuterouders worden hier apart over geïnformeerd.


Instagram

Ik wil jullie aan het eind van deze nieuwsbrief nog wijzen op onze prachtige Instagrampagina. Onze Rachel heeft hier een eigen homepage voor Vrijeschool Zaanstreek aangemaakt, alwaar zij met regelmaat prachtige sfeerimpressies plaatst.


Rest mij niets anders dan jullie te bedanken voor het vertrouwen dat jullie als ouders ons weer gaven door jullie kinderen het afgelopen schooljaar aan onze zorg toe te vertrouwen. Ik wens jullie een hele mooie zomer toe en hoop iedereen in goede gezondheid in september weer terug te zien.


Hartelijke groet,


Inger Andersson (directeur VSZ)


Euritmieschoenen voor de basisklassen

Op woensdag 6 september starten we weer met euritmie voor de klassen 1 t/m 6. Euritmiste Katinka en pianiste Corinne hebben veel zin om met de leerlingen aan de slag te gaan. Het is fijn als de leerlingen voor deze lessen euritmieschoenen hebben. Als uw kind nog schoentjes heeft, dan vragen we om even te kijken of ze nog passen. Passen ze niet meer dan is onderling ruilen een mogelijkheid en anders zijn ze online of in diverse winkels te koop.

Gevonden voorwerpen

Afgelopen vrijdag hebben we alle kleding uitgestald op het schoolplein. Woensdag 19 juli brengen we de kleding die is overgebleven naar het Leger des Heils.

Kinderopvang Kids Actief

Naast de Vlinderboom-opschool werken wij sinds dit jaar samen met Kids Actief. Tot op heden was het voor Kids Actief alleen mogelijk om op 13.00 uur kinderen bij ons op te halen. Vanaf het nieuwe schooljaar bieden zij ook de mogelijkheid om op 14.30 uur kinderen op te halen en zij hopen dat dit een welkome uitbreiding is voor ouders.

Overzicht van de vakanties, feestdagen en studiedagen schooljaar 23/24


Herfstvakantie: maandag 23 oktober - vrijdag 27 oktober 2023
Kerstvakantie: maandag 25 december - vrijdag 5 januari 2024
Voorjaarsvakantie: maandag 19 februari - vrijdag 23 februari 2024
Paasweekend: Goede Vrijdag 29 maart - maandag 1 april 2024
Meivakantie: maandag 29 april - vrijdag 10 mei 2024
Tweede Pinksterdag: maandag 20 mei 204

Studiedagen: alle leerlingen vrij

  • 13 oktober 2023
  • 14 februari 2024
  • 21 mei 2024
  • 28 juni 2024

De jaarplanning 2023-2024 staat op de website (onder Praktisch), deze is ook op uw mobiel te bekijken. Klik hier voor de link.

Prikbord

  • Dans vanuit je hart. Gratis meedansen met Zomerboost in Castricum. Voor meer info: klik hier
  • voor activiteiten in de zomervakantie bij het Hemlab: klik hier
  • het Sportbedrijf Zaanstad organiseert de Zaanse Zomerexperience met sport, spel, kunst en cultuur van 24 juli - 1 september. Voor meer info: klik hier
  • zaterdag 9 september: open dag op de Zaanse Muziekschool. Voor meer informatie: klik hier