Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 09-06-2023Nieuw

Nieuwsbrief nr. 75

Agenda

 • 19 - 21 juni: kamp klas 6
 • 22 juni: klas 6 vrij
 • 23 juni: St. Jans picknick 17.00 - 19.00 uur voor alle leerlingen, ouders en het team van klas 1 t/m 6. Overdag gewone lesdag.
 • 27 juni: 13.30 uur slagbal klas 6 tegen het team
 • 28 juni: studiedag. Alle leerlingen vrij.
 • 3-4 juli: kamp klas 5
 • 7 juli: Biebbus
 • 12 juli: Ouderbedankmoment 8.30 - 9.30 uur
 • 19 juli: toneelstuk klas 6
 • 20 juli: afscheid klas 6
 • 21 juli: laatste schooldag. Les tot 12.00 uur.
 • Kom je ons helpen? Elke maandagochtend om 8.30 uur prikt en veegt een groepje ouders het plein schoon. Hulp is welkom! Inclusief koffie en thee. Meer info via Helen (moeder van Nora, klas 4 en Gilles, klas 1).
Foto links: bordtekening klas 4, foto rechts: schilderen in kleuterklas 1.

Beste ouders,

Op vrijdag 23 juni vieren we ons St Jansfeest. Overdag zullen onze kleuters het feest van de zonnewende vieren met waterspelletjes en broodjes bakken boven een vuurtje. Klas 1 t/m 6 zal aan het einde van de middag bijeen komen in het park voor de jaarlijkse picknick met muziek en dans. Dit jaar willen we ons Midzomerfeest op een wereldgerichte wijze vormgeven. We willen jullie als ouders hier graag in meenemen:

St Jan wordt gevierd op de langste dag van het jaar. In veel culturen is deze zonnewende één van de belangrijkste feesten van het jaar en wordt uitbundig gevierd. Van Europa tot in Brazilië vinden St Jansfeesten plaats. In India vieren ze Uttarayana. In Iran heet dit feest Tirgan. Overal ter wereld heeft het feest van zon en licht zijn eigen vorm. Vroeger werd er ook over vreugdevuren gesprongen ter zuivering van lichaam en geest. Vandaar dat de zesde klas tijdens het St Jansfeest ook traditiegetrouw over het vuur springt ter afsluiting van hun basisschool periode. Dit doen zij samen met alle zesde-klas-kinderen van de vrije scholen van over de hele wereld.

Omdat de zonnewende in zoveel verschillende culturen wordt gevierd, zullen ook wij ons St Jansfeest op een wereldgerichte wijze vieren. Dit willen wij doen met wereldse muziek en met wereldse gerechten. Aan jullie als ouders vragen we daarom bij deze om op 23 juni een gerechtje of snack te maken, dat in jullie gezin en/of cultuur graag wordt gegeten. We willen alle bijdragen op centrale tafels verzamelen zodat we met elkaar en van elkaars gerechten kunnen genieten onder het genot van muziek.

Aankomende week zal de praktische kant van deze wereldse picknick verder gecommuniceerd worden. Wij hebben er veel zin in en willen er samen met jullie een werelds samenzijn van te maken.


Team Vrijeschool Zaanstreek

Klas 3: breien en de start van de huizenbouwperiode


In de derde klas breien we een muts tijdens de handwerkles. In de eerste klas breien de kinderen een recht stuk en in de derde leren we met 5 breinaalden rond te breien. Dat is een heel karwei en vraagt veel doorzettingsvermogen. Vooral het vallen van steken, repareren en soms hele stukken opnieuw breien maakt dat de kinderen zich veerkrachtig kunnen leren opstellen. Het uiteindelijke resultaat, de muts, is bij de meeste kinderen af als het zomer is! Aan het eind van de derde klas gaan de kinderen met een eigen gemaakt dak op hun eigen hoofd de vakantie in.Binnenkort is het tijd voor de huizenbouwperiode. In wat voor huizen leven dieren eigenlijk? En hoe zien de huizen eruit op andere plekken van de wereld? Hoe bouw je een huis? Hoe teken je een metselverband? We zullen vooral gaan kijken en ervaren deze periode. Tijdens ons schoolreisje in juli gaan we van heel grote takken proberen hutten te bouwen en in de klas bouwen we verschillende huisjes in het klein. Ook onze eigen gebouwde huisjes zullen met een dak mee de zomer in gaan.


Juf Sterre en juf Chantal

De Vlinderboom heeft vacatures voor BBL-plekken

Wil je werken en leren in de antroposofische kinderopvang? Kijk dan hier voor meer informatie: klik hier

Prikbord

 • zondag 18 juni: Oorwurmenhotel maken in het Zaans Natuurmuseum van 13.00 tot 17.00 uur.
 • zondag 25 juni: De Zaanse Kinderboekenmarkt in het Darwinpark. Van 11.00 - 17.00 uur. Toegang is gratis. Voor meer informatie: klik hier