Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 12-05-2023Nieuw

Nieuwsbrief nr. 73

Agenda

 • 18 mei - 21 mei: Hemelvaartsweekend. School dicht.
 • 26 mei: Pinksterfeest. 8.45 - 9.30 uur: kleuterdansjes op het schoolplein voor de kleuterouders, 12.15 uur - 13.00 uur: klas 1-6 dansen op het plein voor de ouders.
 • 29 mei: 2e Pinksterdag. School dicht.
 • 19 juni - 21 juni: kamp klas 6
 • 22 juni: klas 6 vrij
 • 23 juni: St. Jans picknick 17.00 - 19.00 uur voor leerlingen, ouders en leerkrachten klas 1 t/m 6. Overdag gewone lesdag.
 • 27 juni 13.30 uur: slagbal klas 6 - team
 • 28 juni: studiedag. Alle leerlingen vrij.

 • Kom je ons helpen? Elke maandagochtend om 8.30 uur prikt en veegt een groepje ouders het plein schoon. Hulp is welkom! Inclusief koffie en thee. Meer info via Helen (moeder van Nora, klas 4 en Gilles, klas 1).


Dag ouders,

De twee weken meivakantie zijn omgevlogen. Ik hoop dat iedereen een goede tijd heeft gehad. Aan de verhalen van de kinderen te horen, zat dat volgens mij wel goed. Het team heeft zowel vakantie gehouden als zich ook intensief bezig gehouden met het schrijven van de getuigschriften en het voorbereiden van de laatste periode tot aan de zomervakantie. Elk schooljaar weer zijn dit weer bijzondere maanden; zo is onze klas 6 gestart met de repetities voor het slottoneelstuk en gaat de klas in juni ook nog samen op kamp. Dit alles om hun basisschooltijd op een onvergetelijke wijze af te sluiten. Onze oudste kleuters zijn in de poortklas ondertussen druk bezig om zich op speelse wijze voor te bereiden op wat zij na de zomer zullen tegenkomen in de eerste klas. En ook in de andere klassen bruist het ook van ons mooie vrijeschoolonderwijs, met hun periodes en vertelstof en de gezamenlijke koorzang in de centrale hal. We zijn er ondertussen al zo aan gewend en toch voel ik elke keer weer trots als ik door onze school loop.


Bezetting van de klassen volgend schooljaar

Terecht wordt mij zo nu en dan de vraag gesteld of er al iets bekend is over volgend schooljaar: heeft mijn kind dezelfde juf of gaat er iets veranderen en wat dan? Ook de vacature die onlangs online is gegaan, maakt deze vraag actueel.

Voor nu kan ik u zeggen dat we er achter de schermen keihard mee bezig zijn om alles rond te maken. Zoals elk jaar is dit weer een enorme puzzel waarbij we kijken naar wat wenselijk is voor de verschillende klassen, de draagkracht en wensen van de huidige leerkrachten en last but not least het aantrekken van nieuwe collega's. Laat dat laatste nu net het meest uitdagende puzzelstukje zijn. Zodra het plaatje meer duidelijk is, kom ik er direct bij u op terug.


Toetsweken

Vanaf maandag 5 juni tot en met donderdag 22 juni gaan de CITO-toetsweken weer van start. De eerste week starten we met technisch lezen en de weken daarna volgen spelling, rekenen en begrijpend lezen . Als school willen vooral niet de nadruk op het toetsen leggen en we leggen de kinderen ook altijd uit dat deze bedoeld zijn om te onderzoeken hoe we ze de komende periode het beste kunnen helpen met de dingen die ze nog niet zo gemakkelijk vinden. Wèl willen we u als ouders vragen om deze weken even extra alert te zijn op bedtijden en dergelijke en daarnaast de tandarts- cq doktersbezoekjes zoveel mogelijk buiten schooltijd in te plannen. Het inhalen op latere momenten brengt voor de kinderen en voor ons altijd een hoop extra rompslomp met zich mee.


Oproep!

Welke handige ouder of opa/oma zou voor ons nieuwe gordijnen willen naaien voor de ramen van het lokaal van de eerste klas en/of de kleuterlokalen? Laat weten aan Lea of Inger als je interesse hebt.


Hartelijke groet, namens het team


Inger Andersson (directie)

Een kijkje in de tweede klas

Het einde van het schooljaar komt langzaam in zicht, maar dat betekent niet dat we het rustiger aan doen. Integendeel, we zijn nog heel hard aan het werk! De afgelopen periode zijn we druk bezig geweest met het leren van het verbonden schrift. In de klas mogen we nu alleen nog maar de schrijfletters gebruiken, al vergeet de juf dit zelf ook nog weleens. Maar geen zorgen, de kinderen helpen ons er graag aan herinneren. Daarnaast oefenen we hard op de tafels. De tafels 1, 2, 3, 5 en 10 kennen we al heel goed en daar zijn we ook best trots op.

De fluitenzakken die de kinderen hebben gebreid, zijn bijna allemaal af. Ze zien er allemaal anders, maar prachtig uit. De meesten hebben een start gemaakt aan het haken van een sleutelhanger. Ieder vrij moment, worden de haakwerkjes erbij gepakt. De kinderen werken zo snel en vaak aan hun werkje, dat de juffen snel een nieuwe opdracht moeten gaan bedenken. Het is een feest om ze zo bezig te zien.

Klas 2 oefent natuurlijk ook iedere dag hard met lezen. Er komen steeds moeilijkere boeken in de klas te liggen die met veel plezier worden gelezen. Maar de juf die voorleest, blijft toch het leukste. Gedurende de dag komen de kinderen om de beurt vragen of juffie “alsje-, alsje-, alsjeblieft” even wil voorlezen. De Gorgels en Superjuffie zijn op dit moment favoriet.

Al met al hebben we ontzettend veel plezier in de tweede klas en we zijn enorm trots op alle kinderen! We kunnen niet wachten om te zien wat ze nog meer kunnen bereiken in de laatste weken van het schooljaar.

Juf Maria en juf Linsey


Gratis kleding aan huis bezorgd door stadsgenoten

Een ouder attendeerde ons op dit mooie duurzame initiatief waarbij je gratis kleding kunt doorgeven en ontvangen.

Doe mee aan één van de drie Saense kledingkettingen en ontvang eens in de twee maanden een kledingtas aan huis van een andere deelnemer. Maak een account op: https://www.clothingloop.org/nl/ en meld je aan (voor één) van de kledingkettingen.

 • Saense Schatten (Kinderen 0-4 jaar)
 • Saense Schatten (Kinderen 5-12 jaar)
 • Saense Schonen (Vrouwen)

Gevonden voorwerpen

Deze kledingstukken liggen momenteel in onze kist. We hopen dat we door onderstaande foto's een aantal kinderen weer blij kunnen maken met o.a. hun schoenen, tassen en jassen. Verder liggen er nog handschoenen, mutsen etc. in de kist. En op de administratie liggen twee paar leren handschoenen voor volwassenen.


Prikbord

 • op 12, 13 en 14 mei geeft projectkoor Ardore een uitvoering genaamd Mysterium. Zij hebben de afgelopen maanden regelmatig in onze school geoefend. Voor meer informatie: klik hier
 • in mei start het Hemlab twee cursussen: Lentekleurenchemie en IJskoud, Gloeiend heet. Voor meer informatie: klik hier
 • zondag 21 mei: schapen scheren op de Stadsboerderij Darwinpark en nog veel meer leuke activiteiten. Vanaf 11.00 uur.