Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 07-10-2022Nieuw

Nieuwsbrief nr. 62

Agenda

 • 10 oktober: ouderavond klas 6, 19.30 uur
 • 13 oktober: (knutsel)avond Herfstmarkt voor ouders van klas 1, 2 en kleuterklassen. Vanaf 19.00 uur.
 • 17 - 21 oktober: Herfstvakantie
 • 26 oktober: luizencontrole
 • 1 november: algemene ouderavond, 19.30 uur
 • 2 november: studiedag. Alle leerlingen vrij.
 • 5 november: Herfstmarkt 10.00 - 15.00 uur
 • 11 november: Sint Maarten
 • 18 november: Biebbus
 • 28 november: 1e Advent

Beste ouders,

Deze laatste nieuwsbrief vóór de Herfstvakantie staat wat mij betreft in het teken van dankbaarheid. Zoals al eerder op enkele momenten uitgesproken, vind ik het hier op z’n plaats om alle ouders, grootouders en andere meewerkende vrienden en bekenden van kinderen van onze school nogmaals hartelijk te bedanken voor de inzet en steun bij de grote evenementen van de laatste weken. In de eerste plaats betrof dat de Sportdag op 15 september, waarop we ook qua weer enorm veel geluk hebben gehad. Het was geweldig om te zien dat – nu het weer kan en mag zonder beperkingen – zoveel mensen samen de Sportdag voor onze leerlingen tot een feest hebben gemaakt en gelukkig ook zelf hebben genoten van de stemming en de sfeer in het park. Namens het team past hier een blijk van waardering en dank!

Daar komt dan bij dat nog maar twee weken later, op woensdag 28 september, de Michaëlsviering in een wat aangepaste vorm ook massaal door ouders en andere trouwe helpers werd ondersteund. Het heeft ons enorm goed gedaan dat er weer zoveel energie en enthousiasme beschikbaar kwam om ook dit feest voor de leerlingen tot een succes te maken. Nogmaals: wij zijn ouders, grootouders en andere betrokkenen hiervoor erg dankbaar. En we vonden het leuk dat iedereen ook enthousiast was over het programma, de voorbereiding en de organisatie van de dag, want daar doe je het tenslotte allemaal voor. We willen alle input die geleverd is bij de evaluatie van de activiteiten en de dag verwerken in het aangepaste draaiboek voor volgend jaar.

Dan is er natuurlijk ook de voortdurende hulp en ondersteuning bij het op orde brengen en houden van het schoolplein en het groen eromheen. Het kan niet genoeg benadrukt worden dat we ook deze activiteiten (inclusief het wekelijks opschonen van het parkeerterrein) enorm waarderen. Zo zijn we ook blij met de inmiddels ontvangen vrijwillige ouderbijdragen en we hopen dat diegenen die er nog niet aan toe kwamen om een vrijwillige toezegging te doen, dit alsnog willen doen zodat we de komende tijd als school weten waar we aan toe zijn als het gaat om extra uitgaven in het kader van ons vrijeschool onderwijs. Ook daarvoor heel veel dank!


Herman I. van Tongeren, directeur

Vrije School Zaanstreek

Een kijkje in kleuterklas 1

In de klas zijn we vanuit de nazomer, nog over de zee en het strand, naar de oogstperiode gegaan. We zijn op pad geweest in de regen om te oogsten in de schooltuinen. Walnoten, maïs, wortels, bonen, pompoen, courgette, basilicum, nog een aantal mooie bloemen en reuzenzonnebloemen mochten we meenemen naar de klas. Ook hebben we nog de laatste frambozen gesnoept van de struiken. In de klas hebben we appeltjes gevilt, appelmoes gemaakt en jam (met iets teveel agar agar – geleermiddel, haha). In de klas staat een mooie graanmolen en een oude koffiemolen waar we met de hand het graan tot meel kunnen malen voor onze broodjes. Uit de grote zonnebloemen halen we de zaadjes die we dan zaaien in onze kleutertuin. Hopen dat er volgend jaar zonnebloemen uit zullen groeien!

Nu zijn we aangekomen in de herfstperiode. De spinnetjes komen aangekropen, slakjes komen voorbij, mooie kastanjes vallen van de bomen en van onze schildering knippen we een eikeltjesvorm. We oefenen met het goed vasthouden van de schaar en de oudsten vouwen 16 vierkantjes en maken daar een slakje van.

Er zitten een paar jongens in de klas die erg veel van bouwen houden. Ze vragen vaak of ik hun bouwwerk op de foto wil zetten. Soms maak ik een foto in mijn hoofd en af en toe maak ik er eentje met mijn telefoon. Hierboven een foto van een mooi symmetrisch bouwwerk.

Herfst, herfst wat heb je te koop?

Honderdduizend bladeren op een hoop.

Zakken vol met wind, ja mijn kind, ‘k weet niet of jij dat aardig vindt.

Herfst, herfst wat heb je te koop?

Paddenstoelen, honderd op een hoop.

Ik zet ze voor je neer, heus meneer, dat doe ik alle jaren weer.

juf Elske-Fleur en Rachel

Informatie over de Herfstmarkt


Beste ouders,


Zaterdag 5 november is het eindelijk weer herfstmarkt!

We gaan ervoor. Met veel zin en energie zijn we begonnen met de voorbereidingen voor de herfstmarkt. Dat is lang geleden en voor veel (kleuter)ouders helemaal nieuw. In dit stuk ga ik alles uitleggen en hoop ik dat het duidelijk wordt. Als je toch vragen hebt kun je je klassenouder of mij altijd even opzoeken.

De herfstmarkt is een gezellig samenkomen van ouders en kinderen. De hele school is een markt. Er komen veel kramen van buitenaf met waren die goed passen bij ons op school. Ook verzorgen alle ouders van alle klassen een kraam of activiteit. Zo komen we weer fijn samen en leren we elkaar beter kennen. De opbrengsten zijn voor de school. Ik laat zo snel mogelijk weten waar de opbrengst aan besteed gaat worden. Ook voor het afbouwen/opruimen zijn er ouders nodig. Tussen 15-16 uur wordt de school weer netjes gemaakt om maandag weer fris te beginnen aan een nieuwe week.

Let op: alleen contant en gepast afreken!

Er komt een padlet link via de klassenouders voor het inschrijven van hulpouders voor de markt.

Op een rij:

Kleuterouders verzorgen een kabouterkraam. Hier komen allerlei verschillende kabouter- knutsels die zijn te koop.

Voor het knutselen is er een avond op school gereserveerd. Donderdag 13 oktober vanaf 19 uur. De klassenouders begeleiden deze avond en zullen de verdere voorbereiding op zich nemen.

Op vrijdag 4 november van 16-19 uur kan het kraam worden ingericht.

Klas 1 ouders verzorgen een kleine voorstelling naar een verhaal van Grimm. Kaartjes voor de voorstelling kunnen op zaterdag 5 november gekocht worden in het restaurant. Samenkomen ter voorbereiding kan op donderdag 13 oktober vanaf 19 uur.

Klas 2 ouders verzorgen een kerstkraam. Hier komen allerlei verschillende kerstknutsels te koop.

Voor het knutselen is er een avond op school gereserveerd. Donderdag 13 oktober vanaf 19 uur. De klassenouders begeleiden deze avond. De verdere voorbereiding wordt door de klassenouders gedaan.

Op vrijdag 4 november van 16-19 uur kan het kraam worden ingericht.

Klas 3 en 4 ouders begeleiden het knutselen in klas 4. De klassenouders verzorgen de materialen, voorbeelden en begeleiding op de markt.

Klas 5 ouders en kinderen verzorgen de tweedehandskraam in klas 5. Schoolbreed mag er worden ingeleverd vanaf 24 oktober in de oude lerarenkamer. Alles waar je niks meer mee kan maar nog wel goed te gebruiken is mag worden ingeleverd! Kleding (schoon en heel), schoenen, speelgoed, boeken, interieurdingen je kunt het zo gek niet bedenken. Voor elke schatzoeker!

Klas 6 ouders en kinderen verzorgen het restaurant! Schoolbreed mag er worden gebakken en gekookt worden. Inleveren van de baksels kan op vrijdag 4 november bij het ophalen, om 13 uur. Plak aub op borden of vormen een naamsticker! Probeer zaterdag 5 november zoveel mogelijk weer mee naar huis te nemen. Op het padlet prikbord kan je intekenen wat je gaat bakken.

De soep

Wie wil een grote pan soep koken voor de kraamhouders en het opbouwteam op vrijdag 4 november? Een lekker (stok)brood erbij zou lekker zijn.

De Grabbeljurk

Ook deze geweldige jurk zal weer rondwandelen. Hiervoor heb ik wat ouders nodig die de jurk willen dragen. En… de vraag of ieder kind vier kleine leuke dingetjes zou willen inleveren, ingepakt en wel, om de jurk mee te vullen. Inleveren kan in de oude teamkamer ik zal er een mand/doos voor klaarzetten.

Denk voor de kadootjes aan kleine dingetjes uit de kringloop. Liefst geen plastic.

Strippenkaart

Voor de kinderen is er weer een strippenkaart te koop. Met deze kaart kun je de knutsels doen, grabbelen en dingetjes op de markt kopen bij de verschillende kramen.

De strippenkaart kun je kopen voor 5 euro in het restaurant.

Voor alle ouderhulp komt er begin volgende week een link naar een padlet prikbord. Zo is er voor iedereen overzicht.


Stephanie Elzenaar

Beste ouders/verzorgers,


Ook op de Vlinderboom zijn we al weer een tijdje begonnen aan de start van het nieuw schooljaar.
Op de ochtenden zijn bij Windekind de peuters weer gestart in ons gezellige lokaal. Er wordt weer heerlijk binnen gespeeld met al het mooie natuurlijke speelmateriaal, maar ook buiten in de tuin. Daar is de zandbak favoriet!
Op de BSO kijken we terug op een mooie, gezellige zomerperiode die vooral erg warm was.
Dit nodigde uit tot heel veel buiten spelen en waterpret, onder de tuinslang, in ons opblaaszwembad en met onze nieuwe modderkeuken!
Ook nu genieten we nog van lekker buitenspelen in onze mooie tuin en op het grasveld van het park.
Nu de herfst is aangebroken, gaan we ook weer meer binnen genieten in ons knusse lokaal. We willen een tweede thuis zijn voor de kinderen waar ze zich veilig en vertrouwd voelen na de schooldag. We gaan dan weer knutselen, tekenen, hutten bouwen en verkleden. Ook bakken en koken we vaak wat lekkers rond de jaarfeesten, zoals appelmoes, appelflappen, pompoensoep of een echt drakenbrood!
De Citroenvlindergroep met de kleuters en eerste klassers zijn gehuisvest in de hoofd- en zijruimte. Inmiddels hebben we ook al een behoorlijke groep Vuurvlinders! Dit zijn de grotere kinderen vanaf de tweede klas. Zij verblijven met hun juffen in de streepjesruimte en de hal van school . Zij hebben hier sinds kort een mooi houten huisje als chillplek, waar samen veel bordspellen gedaan worden. Voor een potje schaken of lekker tekenen is dit een favoriete plek! Buitenspelen doet deze groep op ons avontuurlijke grote plein en lekker voetballen is natuurlijk het leukst in de voetbalkooi in het park!

Het team van de Vlinderboom heeft weer zin om er een mooie tijd van te gaan maken, samen met de kinderen!

We wensen allen een fijne herfsttijd toe!


Ellen Hof,

leidinggevende De Vlinderboom-opschool Zaandam

Prikbord

 • Vrijeschoolliederen.nl organiseert maandelijks een online ‘Vrije School Liederen Zingen’. Ontzettend leuk, afgelopen keer waren er 500 deelnemers en iedereen zingt vanuit zijn huiskamer of tuinkamer mee. Voor info:klik hier. Voor dit schooljaar staan de livestreams gepland op: 25 september, 30 oktober, 27 november, 18 december, 29 januari, 12 februari, 26 maart, 23 april, 14 mei en 18 juni.