Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 03-06-2022Nieuw

Nieuwsbrief nr. 57

Agenda

  • 6 juni: Tweede Pinksterdag. School dicht.
  • 17 juni: Lentemarkt, 13.00 - 16.00 uur
  • 24 juni: St. Jansfeest
  • 29 juni: studiedag. Alle leerlingen vrij.
  • 4 juli: Biebbus
  • 6 juli: Ouderbedankmoment, 8.30 - 9.30 uur
  • 13 juli: toneelstuk klas 6
  • 14 juli: afscheid klas 6
  • 15 juli: laatste schooldagBeste ouders,

Bij het schrijven van dit stukje moet het Pinksterfeest nog beginnen. Laten we hopen op mooi weer op 3 juni, want aan de voorbereidingen van de klassen de afgelopen weken zal het niet liggen. De school verkeert alweer een flinke tijd echt in de Pinksterstemming!

Verder hebben we wat praktische zaken die we graag onder de aandacht willen brengen. Bij ons kwam het vriendelijke verzoek binnen van de Vlinderboom om bij het plaatsen van de fietsen rekening te willen houden met hun ingang: die moet goed vrij blijven! Ook de verkeersveiligheid op de Galjoenstraat en het parkeerterrein blijft een punt van zorg. Wilt u alstublieft niet in de relatief smalle straat kinderen in- en uit laten stappen, maar daarvoor één van de parkeervakken langs de straat of het parkeerterrein benutten? En uiteraard rustig rijden, want er kan zomaar een kind de straat op lopen… wij merken dat dit onderwerp steeds opnieuw om aandacht vraagt.

Graag willen we weer wat meer discipline bij het op tijd brengen van de leerlingen, zodat leerkrachten vanaf 8.25 u vlot met hun klas naar binnen kunnen. En geen te-laat-komers alsublieft! Het is voor de leerling vervelend, maar ook voor de leerkracht die net is begonnen met de dagopening en dan weer gestoord wordt. Ook voor de kleuters geldt dat op tijd komen een must is. Hert verstoort ook daar het patroon van de opstart van de dag enorm als er kinderen te laat komen.

Tenslotte: toch nog even de kleding als onderwerp. Omdat het nog wel eens regent tijdens de pauze willen we u dringend verzoeken altijd een jas mee te geven en liefst ook schoeisel dat tegen water of vocht kan. Het is namelijk heel vervelend om onvoldoende goed geklede kinderen bij regen binnen te moeten laten blijven, ook voor de leerkrachten die dan recht op pauze hebben. Als we de kinderen in een T-shirtje in de regen laten spelen blijven ze daar de verdere dag nat in rondlopen en dat willen we niet. Helpt u mee om te zorgen voor goede kleding en goed schoeisel?

Met vriendelijke groet,

Herman I. van Tongeren, directeur

Vrijeschool Zaanstreek

Hier is onze fiere pinksterblom - kleuterklas 1


Vandaag is het pinksterfeest gevierd op school. Juf Imgard had in de vorige nieuwsbrief een mooi stukje achtergrond geschreven hierover. Bij ons in de klas kwam het zo uit dat Ise en Hamied het pinksterpaar mochten zijn. We hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan alle versieringen. Alle oudste kleuters hebben hun eigen armbandje gevingerhaakt en er waren ook heel wat vijfjarigen die hebben leren vingerhaken. Degenen die de smaak te pakken hadden, hebben er ook nog eentje gemaakt voor een jongste kleuter. En niet alleen is er geleerd om te vingerhaken, de kransen voor om het hoofd moesten worden gevlochten van crêpepapier. Het pinksterpaar wordt nog extra versierd. Sinds dit jaar hebben we prachtige witte capejes voor ze, genaaid door een vlijtige oma. Ook hebben zij als enigen mooie bellen, zoals het klinkt in het lied:


Hier is onze fiere pinksterblom en ik zou hem zo graag eens wezen. Met zijn mooie krans al in het haar en met zijn rinkelende bellen.De dans die we veel geoefend hebben in de klas was dit jaar: “Twee emmertjes water halen”. Het was nog behoorlijk ingewikkeld, maar het gaf erg veel plezier. Ik ben trots op hoe ze het hebben gedaan!Het verhaal wat we deze week in de klas hebben verteld gaat over de roos zonder doornen. Jacob wordt betoverd door een mooie prinses die door een prachtige bloementuin loopt. Het liefst zou hij voor altijd dichtbij haar willen blijven. Als hij hoort dat ze wil trouwen met degene die haar een bijzondere bloem geeft die ze nog niet in haar tuin heeft staan, besluit hij deze bloem te gaan zoeken. Na weken zoeken en in dienst te zijn geweest bij oude vrouwtjes die hem de weg konden wijzen, vindt hij de bloem. Het was een roos zonder doornen. Door de lange weg terug verliest de bloem al haar mooie bladeren, maar gelukkig was de reis niet voor niets geweest. Aan de steel zaten nog zaden. Na drie jaren geduld kwamen de prachtige mooie bloemen nu op in zijn tuin. Hij bracht ze naar de prinses en ze trouwden. Ze waren dolgelukkig en elk jaar rond Pinksteren bloeide de mooie bijzondere roos. Bij ons heet deze de pioenroos.Fijn pinksterweekend,

juf Elske-Fleur en juf Rachel

Drie leerlingen vertellen over het kamp van klas 6


Mijn beste kamp ooit door Sophia

We begonnen met de boot en we deden of we popsterren waren. Toen moesten we nog wel wat fietsen naar een boerderij, daar kregen we ijs. Ik zat met Danicha tussen de struiken lekker te kletsen. Toen gingen we weer naar het kamp, in de slaapkamer stonden stapel- bedden en we schoven de bedden tegen elkaar. We speelden nog levend Stratego en gingen zitten bij het kampvuur we hebben in bed nog heel lang gepraat. De volgende dag gingen we naar Ecomare de zeehondenopvang. We kregen nog een souvenir en gingen naar het wadlopen daar gingen we ook nog krabben vangen. Ik heb samen met Ronja nog een schelp gevonden. Weer op het kamp gingen we volleyballen en eten. Toen hadden we nog de bonte avond en ik deed met Ronja de hoe goed ken jij de klas quiz nog even bij het kampvuur en dan naar bed. We hadden de slappe lach want Fien deed iets in haar slaap. De volgende dag gingen we naar het strand, ik ging samen met Ronja op de golven surfen. Het was koud maar heel leuk. Toen we weer terug op de boot, daar kregen we nog een ijsje! Toen gingen we helaas weer naar huis. Het was een super kamp.

Flory vertelt:

We gingen met de hele klas naar Texel met de boot. We bezochten een boerderij en hebben in alle dagen ongeveer bij elkaar 40 kilometer of meer gefietst. De tweede dag bezochten we Ecomare en gingen wadlopen en krabben vangen. Onze schoenen waren doorweekt maar het was wel leuk. De laatste woorden heb ik bewaard voor de bonte avond, dat was heel leuk. Er waren negen acts, spelshows, toneelstukjes, quizzen, dansjes en turntricks. Om half twaalf hadden we ook nog marshmallows geroosterd. De volgende dag gingen we ook nog naar het strand. Om vijf uur ongeveer waren we thuis.

En dit is het verhaal van Guisi:

Bonte avond:

Ik en Jaya moesten voorbereiden het ging namelijk mega slecht. We kwamen er steeds niet aan toe. En uiteindelijk kwamen we er aan toe maar we hadden nog maar een paar minuten. Maar toen wilden Jaya ook nog gaan voetballen.We gingen eindelijk beginnen met oefenen. Het ging helemaal mis bij een trucje maar het is helemaal goed gegaan bij de bonte avond.


Tijdens het fietsen

Tijdens het fietsen zijn er ook veel ongelukken gebeurd: Flory’s ketting ging er af, Daisy’s slipper en horloge vielen af, ik botsten tegen Nisa aan en viel op de grond, Annika’s snelbinder draaiden in haar wiel, Ronja’s stuur klapten naar beneden, Danicha kwam met haar voet tussen de spaken, Fien en Danicha vielen bijna in de sloot, en Mats kwam met zijn kruis tegen de stang van zijn fiets.

Verder was het kamp heel leuk!


Vrijdag 17 juni is het Lente Feest!


Deze markt gaat er een beetje uitzien als de herftmarkt die we voor de turbulente jaren van corona hebben gehad. Er komen wat kramen met gezellige spulletjes. Klas 1 verzorgt een kleine voorstelling naar een verhaal van Grimm en voor de kinderen worden er crea projectjes verzorgd. Klas 6 mag het restaurant verzorgen en klas 5 een tweedehands kraam. De CreaKaart en de kaartjes voor de voorstelling van klas 1 kunnen worden gekocht op de 17e. Let op: alleen contant en gepast afrekenen!


Om het tot een geslaagd feest te maken kan ik niet zonder ouders…


Het restaurant

Ik hang een intekenlijst op in de hal waar iedereen die kan bakken en die wil bakken kan intekenen. De kinderen van klas 6 verzorgen en bemannen het restaurant (samen met ouders van klas 6).

De tweedehands kraam

Vanaf maandag 13 juni mag er worden ingeleverd in de oude teamkamer op de aangewezen plek.

De soep

Wie wil een grote pan soep koken voor de kraamhouders en het op- en afbouwteam?

De Grabbeljurk

Ook deze geweldige jurk zal weer rondwandelen. Hiervoor heb ik wat ouders nodig die de jurk willen dragen. En… de vraag of ieder kind drie kleine leuke dingetjes zou willen inleveren, ingepakt en wel, om de jurk mee te vullen. Inleveren kan in de oude teamkamer.

Denk voor de kadootjes aan kleine dingetjes uit de kringloop. Liefst geen plastic.

CreaKaart

Op deze markt zijn er weer knutselmogelijkheden! Er zijn verschillende knutsels voorbereid. Om hieraan deel te nemen kun je een CreaKaart kopen voor 5 euro. Hiermee mag je ook grabbelen in de grabbeljurk.


Er hangen in de hal van school intekenlijsten voor ouderhulp.


Stephanie Elzenaar