Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 22-04-2022Nieuw

Nieuwsbrief nr. 55

Agenda

  • 25 april - 6 mei: Meivakantie
  • 10 mei: Biebbus
  • 11 mei: luizencontrole
  • 16 mei - 18 mei: kamp klas 6
  • 19 mei: sportdag
  • 26 mei - 29 mei: Hemelvaartsweekend


Paasontbijt in de 5e klas

Het paasontbijt was weer feest in klas 5! Met veel zorg en plezier verstopten de vijfdeklassers de eieren voor de drie kleuterklassen. Zo goed zelfs dat sommige nog steeds gevonden moeten worden! Lea was ook zelf paashaas en heeft de vijfdeklassers stevig uitgedaagd met de speurtocht naar eieren.

Een beginnend paashaas, want ze vergat de eieren te tellen! En zo leren we elk jaar weer een beetje bij. Leuk nieuws ook: alle vijfdeklassers zijn geslaagd voor het nationale (theorie)verkeersexamen! Dat wordt fietsen in de vakantie!

Juf Elsemiek


Indruk van de ouderavond voor de kleuterklassen


Hieronder leest u hoe twee ouders de ouderavond van 13 april jl. hebben ervaren.


Woensdagavond 13 april vond weer een gezellige en leuke ouderavond plaats voor de kleuterouders. Door ouders zelfgemaakte cakes, koffie en thee stonden klaar.

Voor de meeste ouders was deze avond de allereerste, vanwege de corona-beperkingen of omdat hun kinderen nieuw op school zijn.

We werden ontvangen door de juffen en iedereen kreeg een crêpepapier-kleurenbandje voor om de pols. Later zouden we horen waarvoor het bandje was. In de grote zaal stonden de stoelen in een halve kring. Met veel enthousiasme opende Juf Alinde de avond, wat leuk om weer op deze manier bij elkaar te kunnen zijn!


De avond begon met een liedje over de zon, -net zoals onze kinderen elke ochtend de dag starten- gezongen door juffies Elske-Fleur, Alinde, Rachel en Imgard. Hiermee gaven ze het woord aan Juf Elsemiek die de avond verder heeft geleid. Juf Elsemiek van klas 5 gaf een introductie en anekdotes over de pedagogiek van Rudolf Steiner, en het belang van nabootsing (nadoen). De manier hoe kinderen het beste leren. Steiner leert hoe belangrijk de eerste 7 levensjaren zijn in de ontwikkeling van het kind. In de eerste 7 jaren is spelen en beweging het meest belangrijk.

De fysieke lichaam is het instrument voor de rest van het leven, door te spelen en te bewegen leren onze kinderen om te gaan met hun lichaam, als de basis van vrijheid. Door nabootsing van hun hele omgeving leert het kind hoe de wereld in elkaar zit. Pas daarna, vanaf klas 1, leren onze kinderen meer het hoofd te gebruiken, het nadenken, verwoorden, benoemen, uitleggen… vanuit de ratio.

Het was hoogste tijd om de theorie zelf te ervaren! Hoe leren onze kinderen door in beweging te worden gebracht?

Spelen-maar!

We werden verdeeld in groepjes, alle zelfde gekleurde bandjes gingen met een juf mee naar hun klaslokaal. Daarna hebben we gewisseld van juf/klaslokaal.

In kleuterklas 1 bij juffen Elske-Fleur en Rachel, zaten we allemaal op de kleuterstoeltjes in de kring en deden we een (voor ons ouders, hilarisch) spelletje.

Vijf vrijwilligers mochten eitje 1, eitje 2, eitje 3, eitje 4 en eitje 5 spelen. Uit die eitjes kwam er om de beurt een blij kuikentje uit dat door de kring hoort te huppelen (ouders nemen veel meer plek in de kring dan de kinderen, dus maar even op hun plek blij huppelen). Na elk nieuw kuikentje was er dus een ei minder over (zo leren de kinderen al spelend en in beweging, te tellen!) totdat een laatste eitje over bleef dat maar niet wou uitkomen. Tot de verbazing van moeder gans, dat eitje was van chocola! Vandaar!

In kleuterklas 2 bij juf Imgard, hebben we op haar zachte en rustige manier om de stoelen gedanst met het liedje “zo zijn onze manieren”.

De groep hield elkaar's handen vast en liep in een kring terwijl om de beurt een paar vrijwilligers een beweging van hun keuze maakte die de rest mocht nabootsen.

Juf Imgard herinnerde ons ook dat de kinderen in de kleuterklas de wereld nog op een wonderlijk manier leren ervaren. Een schelp bijvoorbeeld is een magisch instrument waarmee ze het geluid van de zee kunnen horen. Ze hoeven nu nog niet te leren dat dat wat ze horen eigenlijk de ruis van eigen bloed in de oren is. Een klein en mooi tip voor ouders, vonden wij.

In kleuterklas 3 bij juf Alinde hebben we de klas “opgeruimd” door te zingen en te bewegen. Door nabootsing hebben we bijvoorbeeld geleerd hoe de smid op de ijzer hamert, hoe vrouw Holle het bed schudt, en hoe we appels plukken.

Na afloop gingen we terug naar de hal, om vervolgens weer in groepjes te gaan sparren hoe we onze kinderen in beweging kunnen brengen door nabootsing.

Vele ideeën kwamen op die we weer centraal in de hal konden delen.

Bijvoorbeeld, dagelijkse taken samen met de kinderen doen, in de natuur hutten bouwen, ouders weer “kind zijn” en spelend de wereld her-ontdekken, bewust(er) in het nu leven, zonder oordeel naar alledaagse dingen kijken (dus “gewone uitspraken” zoals ‘wat een vies weer’ te vermijden) en juist het positief in alles te zien en benoemen (bijv. 'de planten worden blij van de regen en dieren kunnen water drinken').

Het was een ontzettend gezellig, leuk en leerzame avond, en heel goed georganiseerd!

We hebben veel geleerd/ervaren, mooie gesprekken gevoerd, mooie inzichten gedeeld, kennis gemaakt met andere ouders en juffen, een beter beeld gekregen van hoe onze kinderen in de klas zitten en wat ze allemaal dagelijks beleven… We hebben vooral met ons lichaam en geest het-niet-nieuw-gevoel gevoeld/ervaren: onze kinderen zijn in goede en lieve handen van bekwame en emotioneel-spiritueel intelligente professionals. Onze kinderen zijn op deze school, gelukkige kinderen!

Hartstikke bedankt, lieve juffies, voor deze prachtige avond!

Liefs,

Judith & Cibell
Na 2 jaar elkaar alleen buiten te hebben gezien was het nu weer tijd voor een echte ouderavond. Met elkaar in school, met heerlijke zelfgemaakte lekkernijen.

We werden warm onthaald door Imgard, Rachel, Elske-Fleur, Alinde en gastspreker Elsemiek.

Elsemiek vertelde ons over hoe we de kracht van de nabootsing (kunnen) gebruiken om ons kind in beweging te krijgen.

We gingen uiteen in groepjes om hier met elkaar over te praten. Leuk en inspirerend om elkaars ideeën en ervaringen te horen.

Deze deelden we later weer klassikaal.

Daarna werden we uitgenodigd om met de groepjes een bewegingservaring op te doen in elke kleuterklas.

Onder bezielende leiding van de kleuterjuffen haalden wij het kind in ons naar boven. Van het spelen van een paasei, het dansen tussen Keulen en Parijs tot het zijn van ijverige werklieden... het voelde soms wat ongemakkelijk, maar bovenal werd er veel gelachen.

Een heerlijke avond om ons op deze manier met onze kinderen bezig te zijn.

Dank je wel lieve, betrokken juffen en gastspreker Elsemiek!

Joscha, mama van Lola.


Prikbord

  • Zaanse Experience: sport en spel tijdens de meivakantie van 26 april tot 6 mei. Voor meer informatie: Klik hier
  • op zondag 24 april kunnen kinderen het Kikkerpad lopen in de Heemtuim tussen 11.00 - 14.00 uur. Voor meer informatie: 075-6352185, Zaans Natuur en Milieucentrum.

Een hele fijne vakantie toegewenst namens het gehele team.