Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 08-04-2022Nieuw

Nieuwsbrief nr. 54

Agenda

 • 14 april: Paasviering
 • 15 april - 18 april: Paasweekend
 • 25 april - 6 mei: Meivakantie
 • 10 mei: Biebbus
 • 11 mei: luizencontrole
 • 19 mei: sportdag
 • 26 mei - 29 mei: Hemelvaartsweekend

Tuinkers zaaien en Palmpasenstokken bij de kleuters.

Beste ouders,

Met een voorjaar dat soms meer op de herfst lijkt, is het goed om vooruit te kijken en ons vast te houden aan het idee dat het voorjaar zich gelukkig al flink heeft laten zien in de afgelopen weken. Reden voor een groep ouders om komende vrijdag de schouders weer onder het verder vergroenen van ons schoolplein te zetten. Het gaat nu vooral om planten en struiken. Later dit jaar zal – zo mogelijk gesubsidieerd door de gemeente Zaanstad – ook nog een aantal flinke bomen geplant worden. We zijn als school heel erg blij met dit initiatief!

Per 1 april zijn er enkele personele wisselingen in de school die het vermelden waard zijn: juf Elske-Fleur (kleuters 1) is terug van een gecombineerd zwangerschaps- en ouderschapsverlof. Juf Delize blijft nog tot de zomer aan als duopartner van juf Imgard (Kleuters 2) en juf Nancy staat tot de zomer op vrijdag in de klas van juf Alinde (kleuters 3). In klas 1 is juf Nancy de nieuwe duopartner van juf Linsey en in klas 3 is juf Saskia juf Ilone opgevolgd als duopartner van juf Valentine op de vrijdag. Daarnaast loopt juf Saskia mee in klas 5 naast juf Lea en neemt juf Ilone tot nader order klas 6 nog meer onder haar hoede om meester Gosse (hopelijk tijdelijk) te ontlasten.


In dit verband is er nog een oproep op z’n plaats: als een leerkracht ziek is of om andere redenen niet in staat om te werken, doen wij een beroep op u om de betreffende kinderen zoveel mogelijk thuis te houden. Het bieden van noodopvang is lastig en maakt het werk voor de collega’s die wel op school zijn extra zwaar. We doen een dringend beroep op u om alleen in echte noodsituaties van de geboden opvang gebruik te maken!

Verder vraag ik graag aandacht voor de oproep elders in deze nieuwsbrief om te helpen bij het opbouwen en later ook weer afbreken van het Circus Nicole & Martin, wat in de week direct na de Meivakantie neerstrijkt naast onze school. Er is zoveel belangstelling voor de voorstellingen op donderdag 12 en vrijdag 13 mei, dat we hebben moeten besluiten alleen de klassen 1 t/m 4 toe te laten (per keer passen er maximaal 360 kinderen in de tent en alle scholen samen kwamen per keer ongeveer op het dubbele uit).

Huisvesting: in de Meivakantie wordt er weer flink geklust in de school: nieuwe marmoleum vloerbedekking in klas 6, zonwering bij de kleuters (twee van de drie klassen, waar nog geen zonwering was) en het vervangen van de laatste verwarmingsketel. De komende jaren hopen we ook de andere vloeren te kunnen aanpakken, vooral in de klassen 2 t/m 5). Het doet iedereen goed dat de school er steeds meer opgeknapt uitziet.

Met vriendelijke groet,

Herman I. van Tongeren, directeur

Vrije School Zaanstreek

Klas 4 gaat naar de schooltuinen


Vrijdag gaat klas 4 voor het eerst naar de schooltuinen en daar hebben ze veel zin in. Ik vroeg aan de kinderen of ze hun verwachtingen op wilden schrijven.

De schooltuinen.

Ik heb er zin in om naar de schooltuinen te gaan, ik hoop dat we leuke dingen gaan doen zoals bloemen zaaien en het tuintje te maken. Ik weet zo wat niks van bloemen, ik hoop dat we leuke dingen gaan leren zoals hoe je bloemen moet zaaien en hoe je groentesoep moet maken. Een tijdje terug heeft de mevrouw van de schooltuinen gezegd dat we 8 april gaan het is nu 7 april dus nog een dag. Ik ben er wel eens eerder geweest want mijn broer zit in de 6e klas en ik ben er 1 keer met de bijenperiode geweest toen gingen we leren over de bijen.

Mats

De schooltuinen.

Ik heb heel veel zin om naar de schooltuinen te gaan. Ik denk dat we veel gaan zaaien en gok dat we gaan leren hoe je moet zaaien en moet om gaan met de natuur. Ik hoop dat er mooie bloemen komen die ik mee mag nemen en natuurlijk ook groente en kruiden en ik hoop dat de soep lekker wordt. Ik heb zin in de spelletjes en speurtochten.

Nova & Mara

Ik heb heel veel zin in de school tuinen en in de speurtochten en het kokkerellen. Ik hoop dat m’n groenten groot en lekker worden en mijn bloemen mooi. Ik denk dat straks het veld vol staat met allemaal groente en mooie bloemen en planten en ik hoop dat mij tuintje naast die van Tessa staat en het gaat vast heel leuk worden.

Ilou

Juf Jessica


De Vlinderboom op School in Zaandam zoekt “Energieke Pedagogisch medewerkers BSO” 10-20 uur en/of op invalbasis


Op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag van 14.15/12.45 tot 18.00/18.30 en in de schoolvakanties hele dagen. Ben jij die energieke, sportieve of creatieve pedagogisch medewerker? Of ken jij iemand die ons fijne team kan komen versterken? In het bezit van een diploma waarmee je in de kinderopvang kan werken en voel jij je aangetrokken tot de antroposofische visie en/of heb je een vrijeschool achtergrond?

We bieden een baan op een inspirerende werkplek met mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling naast alle goede primaire én secundaire arbeidsvoorwaarden.

Wil je meer weten over de functie? Bel of stuur een whatsapp naar Ellen Hof (leidinggevende Zaandam) via 06 – 47 322 870 of kom een keer langs! Solliciteren kan ook direct via personeel@devlinderboom-opschool.nl

Gentle reminder: tevredenheidsonderzoek

Onlangs heeft u dit onderzoek via de mail ontvangen en mocht u er nog niet aan toe zijn gekomen, dan hierbij het verzoek om dit alsnog te doen. Zo krijgen wij zicht op wat goed gaat en waar mogelijke verbeterpunten liggen. U heeft nog de tijd tot 22 april.

Uitnodiging bijeenkomst Blik op de wereld op 19 april in Haarlem

In deze brief vindt u alle informatie over deze bijeenkomst:

Uitnodiging themabijeenkomst blik op de wereld

Beste ouders,


Twee keer kon het vanwege de maatregelen niet doorgaan…. Nu heeft Stichting Ithaka geholpen bij de komst van het Zwitserse theatergezelschap ‘Nicole & Martin’ van 9 t/m 15mei a.s. En dit keer gaat het door!


Eindelijk zullen zij naast de ‘Vrije school Zaanstreek’ in Zaandam hun grote witte koepeltent opslaan en de romantische houten woonwagens voor een week neerzetten. Zo trekken zij al 23 jaar rond door heel Europa.


Alle ouders en kinderen zijn van harte welkom in het weekend bij de openbare voorstellingen, waarvoor kaarten verkrijgbaar zijn via de onderstaande website.


‘Nicole & Martin’ brengen sprookjes, met prachtige beelden, met humor, op circusachtige en muzikale wijze. Met acrobatiek op hoog niveau en mime en samenspel met de kinderen.


Voor de op- en afbouw van de grote circustent is hulp nodig van ouders. Of verzorging met iets lekkers voor de lunch van de op- en af-bouwers. Deze gezamenlijkheid tekent de vrijescholen, hiermee hopen wij de theatercompagnie te verwelkomen en elkaar weer te ontmoeten. Ieder kind is trots wanneer vader of moeder een heuse circustent helpt bouwen!

 • Maandag 9 mei 2022 Aankomst ‘Nicole & Martin’
 • Dinsdag 10 mei 2022 8.30 -14.30u. Hulp bij opbouw circustent
 • Donderdag 12 mei 2022 10.30 – 11.40u. Schoolvoorstelling ‘De Bremerstadsmuzikanten’
 • Vrijdag 13 mei 2022 10.30 – 11.40u. Schoolvoorstelling ‘Van de visser en zijn vrouw’
 • Zaterdag 14 mei 2022 17.00 – 18.10u. Openbare voorstelling ‘Wassilissa’
 • Zondag 15 mei 2022 13.00 – 14.10u. Openbare voorstelling ‘Het meisje zonder handen’

Vanaf 14.30 – 17.00u. hulp bij afbouw circustent, vertrek ‘Nicole & Martin’ richting Engeland.


Kaarten en informatie: www.nicole-et-martin.ch (kinderen vanaf 5 à 6 jaar welkom)

Opgave voor hulp: wytske.kelling@gmail.com


Wij hopen op grote gezamenlijke respons, zodat veel klassen kunnen genieten van deze unieke voorstellingen, nu het eindelijk weer kan!

En hulp bij de gezamenlijke op- en afbouw, verzorging van de bouwers en hand- en spandiensten. Heel hartelijk dank!