Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 04-02-2022Nieuw

Nieuwsbrief nr. 50


Meester Gosse vertelt over klas 6

Wat ging het afgelopen half jaar vlot voorbij! Dat komt waarschijnlijk omdat er zoveel gedaan is…


We zijn wat betreft de periodes met rekenen en taal begonnen. We hebben toen hard gewerkt om bij kinderen ‘lacunes’ in hun rekenkennis bij te werken en bij taal. Er is een mooie periode klimatologie geweest waarin er aandacht is geweest voor het weer, het klimaat, extremen in het weer en klimaatverandering… In de periode geschiedenis hebben we aandacht besteed aan de Romeinen: ook hoe die zich in de Nederlanden hebben gemanifesteerd. Nu zijn we met meetkunde bezig – werken met passer, liniaal en geodriehoek – maar tegelijk wordt er veel getoetst! En dat toetsen is best wel een spannend ding voor veel kinderen.


Intussen gooide corona roet in het eten door de klas ‘naar huis te sturen’ voor quarantaine….. De meeste kinderen zijn er goed doorheen gekomen maar enkelen hadden het zwaar te verduren… Turbulentie alom dus.


In al die tijd die achter ons ligt is er nog veel meer gebeurd: spelletjes om sociale omgang te bevorderen: schilderen, tekenen, euritmie, vormtekenen, kleien, verhalen schrijven, oefenen in goed lezen…. Kortom, zet je alles op een rij dan is het verbazingwekkend.


We zien de kinderen in deze klas verder ook letterlijk en figuurlijk groeien. Je merkt het: ze zijn nu echt de oudste kinderen van de school.


De tweede helft van het jaar begint nu. Er worden nog prachtige periodes gegeven: geschiedenis, mineralogie, natuurkunde, spreekbeurten, etc. Na de meivakantie gaan we op kamp naar Texel en we gaan dan ook bezig met een eindtoneelstuk.


Nu al zijn veel kinderen en ouders bezig scholen te bezoeken voor het voortgezet onderwijs. Ze zijn zich aan het oriënteren op het vervolgonderwijs voor hun kind. Dit thema gonst al echt rond onder de kinderen. Dit zal nog wel een tijdje duren maar we gaan er vanuit dat alles op z’n pootjes terecht komt en iedereen op de juiste school terecht komt. We gaan het allemaal meemaken!


Meester GosseAgenda

 • 9 februari: studiedag. Alle leerlingen vrij.
 • 18 februari: Kabouterfeest bij de kleuters en Verkleedfeest bij klas 1 t/m 6.
 • 21 februari - 25 februari: voorjaarsvakantie.
 • 2 maart: open dag van 9.00 - 12.00 uur.
 • 28 maart: Biebbus.


Verkleedfeest


Vrijdag 18 februari vieren de klassen 1 t/m 6 het Verkleedfeest en de kleuters op die dag het Kabouterfeest. De details over deze feesten ontvangt u via de leerkrachten. Onderstaand staan de thema's voor de klassen 1 t/m 6 zodat u alvast met uw kind(eren) kan meedenken.

 • Klas 1: sprookjes
 • Klas 2: fabeldieren
 • Klas 3: ambachten
 • Klas 4: de Noorse mythologie (de wereld van oppergod Odin, dondergod Thor, godin Freya, zonnegod Freyr etc.)
 • Klas 5: de Grieken
 • Klas 6: thema geïnspireerd op de geschiedenis. Dat kan bijvoorbeeld een woeste Noorman, een verheven farao, een gracieuze Griekse godin of een marcherende Romein zijn.

Hulp gevraagd voor het maken van een hek.

Op dit gedeelte van het schoolplein (zie foto) willen we graag een eenvoudig houten hek plaatsen om de aanplant te beschermen tegen het fietsenrek. Wie wil ons daarbij helpen? Uiteraard worden alle materialen vergoed. Aanmelden kan bij Lea Stoker of Nelly van Esveld.