Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 21-05-2021Nieuw

Nieuwsbrief nr. 37


Foto links: bordtekening klas 1. Foto midden: vormtekeningen klas 1. Foto rechts: Pinksterlinten bij de kleuters.

Beste ouders, verzorgers,


Wat lijkt het lang geleden dat we Pinksteren en vooral het Pinksterfeest op school als één van de hoogtepunten van het jaar met z’n allen konden vieren. Wat merk je aan de beperkingen die gepaard gaan met de corona-pandemie hoe sterk juist ook het vrijeschool onderwijs onder druk staat! Natuurlijk hopen we dat vooral voor de kinderen de herinnering aan de viering – afhankelijk van het weer – toch mooi zal zijn en dat we volgend jaar allemaal weer voluit zullen kunnen genieten van de sfeer. Maar het zijn wel van die voor onze school belangrijke jaar- en seizoensfeesten die je extra confronteren met de beperkingen van het afgelopen jaar.


Maar we zijn na de meivakantie weer lekker begonnen en dat doet iedereen goed. Er was tijd voor rust en ontspanning, maar er is toch ook veel werk verzet! Zoals wellicht bekend is de school van binnen enorm opgeruimd en aangepakt en nog staan er wensen op het verlanglijstje om het ruimer en leefbaarder te maken. Buiten is de geleidelijke metamorfose vooral te zien aan de verder voltooide houten bekleding van de boeidelen. We denken nog na hoe we de rest van de buitenkant gaan aanpakken, want dat is nu vooral aan de pleinzijde gebeurd. Het was prachtig te zien hoe de vorig jaar geplante haag van groene en rode beuk uitloopt en het ondanks de kwetsbare plek en het spelen van de kinderen gaat redden. We zijn er dankbaar voor!


In een volgende nieuwsbrief hoop ik de bezetting te kunnen presenteren van de klassen voor volgend jaar. We hebben de sollicitatieprocedure voor vooral de nieuwe eerste klas afgerond en kunnen de komende tijd twee leuke nieuwe collega’s in het team verwelkomen. Ook voor de vervanging tijdens de zwangerschapsverlof periode van juf Elske-Fleur hebben we een kandidaat gevonden. Opnieuw is gebleken hoe ongelofelijk moeilijk het is om in deze tijd van krapte op de onderwijs-arbeidsmarkt nieuwe collega’s te werven, die ook nog eens als vrijeschool leerkracht zijn opgeleid, dan wel bereid zijn zich op dit vlak te laten bijscholen. We kijken al reikhalzend uit naar de nieuwe samenwerking. Volgende keer meer!


Met vriendelijke groet,


Herman I. van Tongeren, directeur

Vrijeschool Zaanstreek


Foto links: nestkast naast het lokaal. Foto rechts: Charlotte plant wilgentenen.

Schooltuinen en toneel in klas 4

Waar het hart vol van is, loopt de mond van over, dus om te beginnen; wat een plezier hoe we de school onlangs hebben opgeknapt met één en ander aan timmerwerk buiten, opruimwerk binnen, gesluierde lokalen van klas 6 en 5 en waarvoor klas 4 ook op de rol staat.

SCHOOLTUINEN & LENTE

In klas 4 wordt de lente nog intenser beleefd via de schooltuinen. Mezen in de nestkast naast het lokaal. We vullen ook de borders bij de voordeur aan met onbespoten wild bloemenzaad en wilgentenen die zomaar doorgroeien tot een nieuwe struik, zodat we in vervolgseizoenen zelf takken gaan hebben om iets te vlechten, en katjes voor de bijen. Wellicht een wormenhotel voor de voedende bodem, al zal dat hooguit in de klas kunnen.

TONEEL

Komende periode heeft klas 4 toneel, waarbij we een heerlijk orkestje op poten zetten. Direct doken er een aantal muzikanten ouders op bij dit idee en daar word ik erg blij van. De toneelperiode biedt een rijkdom aan mogelijkheden voor taal in vele gedaanten; voordracht van werkstukken, zinsbouw, articulatie, klank en spelling, gedichten, functioneel schrijven en lezen voor elkaar. Zang niet het minste.

Ook kunnen we de spreuken-van-de-dag van dit jaar nogmaals binnenstebuiten keren. Na bijna een jaar, kennen de kinderen vaak zelfs elkaars spreuken en toch is er altijd nog een nieuwe laag in de inhoud te ontdekken.

21 juni voeren we ons toneelwerkstuk op; we doen de musical van Jip & Janneke voor de kleuters. Stond al heel lang op mijn spreekwoordelijke ‘bucketlist’. Wilt u als muzikant meedoen, wees welkom. Zowel repeteren als opvoeren zal nog coronaproof moeten gaan zijn (op afstand, in de openlucht, etc), dus wellicht maken we een videoregistratie van de opvoering.


Meester Ronald

Pinksteren bij de kleuters


Na twee weken meivakantie en een korte week met Hemelvaart is het alweer Pinksteren en hebben we het Pinksterfeest met de kinderen.


Na de meivakantie konden we gelijk aan het werk; er moest nog veel gemaakt worden door de kinderen voor het snel naderende Pinksterfeest.

Het is de gewoonte dat de oudste kleuters van de groep de kransen vlechten en de armbandjes vingerhaken met wol voor zichzelf en de jongste kleuters van de groep. De middelsten mogen kiezen.

Maar inmiddels weet ik ook dat het eigenlijk altijd wel weer goed komt als je rust en vertrouwen uitstraalt naar ze. En vertrouwen kan ik zeker hebben in deze stevige oudsten van onze groep.


Pinksteren is op school bij de kleuters een feest van licht, lucht en kleur. De oudste jongen en het oudste meisje uit de kleuterklas vormen een bruidspaar. Dit Pinksterbruidspaar symboliseert “het huwelijk” tussen moeder aarde en de zon waardoor het land weer vruchtbaar wordt. De bloemen van het boeket en kransen van het bruidspaar zijn zelfgemaakt van papier. Dit symboliseert het mensenwerk dat nodig is om de wereld een beetje mooier te maken.

En in deze tijd moeten we daarom extra genieten van het mooie Pinksterfeest.


Maandag na de meivakantie was het weer een beetje wennen, maar al gauw waren er verschillende meisjes die het vingerhaken zo goed beheersten en er plezier in hadden dat ze al snel een aantal armbandjes af hadden. Zij konden zelfs andere kinderen het vingerhaken weer leren, gezellig zaten ze met zijn allen in een kringetje te haken en te kletsen.

Er werd hard gewerkt, daardoor kon ik het vlechten van de kransen begeleiden en de middelsten en jongsten volgen in hun spel.

Bij de oudsten is er vreugde en herinnering; dit maakt het extra leuk. Zij zien uit naar het feest van zang, dans en gezelligheid. Voor de jongsten is het nog een beetje spannend, maar doordat we iedere dag even ‘oefenen’ met de andere drie kleuterklassen op het plein worden zij ook al aardig nieuwsgierig naar dit gezellige Pinksterfeest. Wij wensen jullie een fijn Pinksterweekend!


Een vrolijke groet van kleuterklas 2,


Juf Rachel en juf Imgard