Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 27-11-2020Nieuw

Nieuwsbrief nr. 29

Beste ouders en verzorgers van onze leerlingen,

Het wordt nu duidelijk kouder – de tijd van het jaar is er ook naar – en dat betekent dat we graag willen dat de kinderen goed warm gekleed naar school komen. Immers: vanwege de noodzakelijke ventilatie van de klaslokalen staan de ramen nog steeds open.

Het wordt niet alleen kouder, maar ook breekt de voor vrijescholen zo belangrijke tijd van de feesten weer aan: Advent, Sinterklaas en Kerst. Het is ontzettend jammer dat de in dit seizoen altijd onvergetelijke periode zo anders dan gewenst moet worden ingevuld en vormgegeven. Het belangrijkste verschil zal zijn dat de feesten zonder ouders gevierd worden, heel jammer maar hopelijk is er thuis wel de mogelijkheid dit mooi vorm te geven. De vorm die vooral Sinterklaas en Kerst zullen krijgen zal naar omstandigheden ingetogen maar mooi zijn. Advent kan zoals gebruikelijk in de intimiteit van de klas gevierd worden. En in plaats van alle klassen samen, zal het nu veel meer per klas ingevuld worden.

Sinds de zomer is er een nieuw samengestelde Medezeggenschapsraad (MR) voor de Vrijeschool Zaanstreek aangetreden. De vertegenwoordigers namens de ouders zijn Calista Serluï en Shula Brouwer. Namens het team van leerkrachten zitten Gosse Haga en Mariska Stroobach in de MR.

Als intern contactpersoon (voorheen vertrouwenspersoon) is Mariska Stroobach opgestaan. Zij kan in voorkomende gevallen ook de doorgeleiding verzorgen naar de externe vertrouwenspersoon van Ithaka, Ellen Labree.

Als gewenst gedrag-coördinator hebben zich gemeld Lea Stoker en Ronald Schaap (voorheen anti pest-coördinator).

Aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling is binnen onze school Inger Andersson (Intern begeleider).


Verantwoordelijke voor de Bedrijfshulpverlening en calamiteiten-oefeningen op school is Lea Stoker.


Met vriendelijke groeten,


Herman I. van Tongeren

directeur Vrije School Zaanstreek

Advent klas 1 t/m 6

Maandag 30 november vieren we op school de eerste advent.

Elke maandag als de klassen ’s ochtends binnen komen is er muziek van de zesde klas in de zaal.

In de zaal brandt op 30 november de eerste adventskaars. Er staat ook voor elke klas een lantarentje. Het lichtje in deze lantaren is aangestoken met de adventskaars in de zaal.

Elke klas neemt een lantarentje mee naar de klas. Met dit lichtje wordt in de eigen klas de eerste adventskaars aangestoken. Daarna zeggen de kinderen de ochtendspreuk en wordt een verhaal verteld.

Gedurende de adventsperiode is ’s ochtends het licht in school bij binnenkomst uit. We beginnen de dagen in de klassen in adventssfeer. Daar het een bijzondere, ingetogen viering is, willen wij vragen of jullie deze ochtenden echt op tijd willen komen, zodat we gezamenlijk kunnen beginnen om 8.30 uur.


Juf Jessica vertelt over het toneelstuk van klas 3

De afgelopen periode hebben de derde klassers zich enorm ingezet voor het toneelstuk over het verhaal van de Ark van Noach. Met elkaar zijn we gaan lezen en al gauw kwamen er leuke ideeën voor het decor. Tijdens de rolverdeling stak er steeds 1 kind zijn vinger op wat bijzonder mooi was want zo kreeg iedereen de rol die hij/zij graag wilde. Er stonden ook 2 decormannen op die heel graag achter de coulissen wilden werken. Mooi nieuw woord geleerd meteen. En dat was maar goed ook want er werd een behoorlijk decor gemaakt. De ark natuurlijk, maar er kwamen ook strobalen voor de vertellers en de achtergrond werd gemaakt op enorme vellen papier die ergens aan vast moesten komen met daaronder het landschap van de scenes daarna.


Ook alle dieren die met de ark meemochten werden in de vorm van knuffels van huis meegenomen, het werd een gezellige beestenboel in de klas. Met kapla bouwplankjes werd de ark nagebouwd op de vensterbank en ook daar kwamen ineens heel veel setjes van kleine speelgoeddieren bij die in een mooie lange rij stonden te wachten om de ark op te gaan. Het mooie was dat de ark ineens dicht was en alle dieren in de ark stonden. Dit is stilletjes zo gegaan en heb ik dit niet eens zien gebeuren, ineens was het zo hahaha…. Prachtig hoe het leefde in de klas. Alle liedjes werden door juf Ilone op vrijdag ingestudeerd en ik hoorde al gauw van enkele ouders dat hun kind thuis niet meer op kon houden met zingen…


Ondertussen oefenden we elke dag voor ons grote optreden wat ze helaas niet voor de ouders konden uitvoeren wegens de coronamaatregelen. De 1e en de 2e klas zijn komen kijken en die waren er stil van. Gelukkig hebben we het gefilmd en konden alle ouders, broers, zussen en opa’s en oma’s het alsnog zien. Hopelijk zijn die allemaal net zo trots als ik. Wat ik zo geweldig vond om te zien was dat op het einde iedereen alle teksten uit zijn hoofd kende en ze elkaar op deze manier goed konden helpen. Een mooie herinnering aan een mooie periode.


Juf Jessica, klas 3

Reservekleding gevraagd

Soms gaat er wel eens wat mis: je valt in een plas, je gaat net te laat naar de w.c. en dan is het handig als er reservekleding op school aanwezig is. Nu hebben we weinig voorraad meer. Heeft u nog sokken, broeken, truien, t-shirts en ondergoed over voor kinderen van 4 t/m 8 jaar dan doet u daar ons een groot plezier mee. U kunt het inleveren bij Lea. Hartelijk dank alvast.