Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 01-07-2024Nieuw

Nieuwsbrief nr. 95

Agenda

  • 10 juli: ouderbedankmoment van 8.30 - 9.30 uur
  • 17 juli: toneelstuk klas 6
  • 18 juli: afscheid leerlingen klas 6, vanaf 10.00 uur start in de klas en afscheid oudste kleuters om 16.00 uur
  • 19 juli: laatste schooldag. Les tot 12.00 uur.


Kom je ons helpen om het plein schoon te maken?

Elke maandagochtend om 8.30 uur prikt en veegt een groepje ouders het plein schoon. Tijdens de zomermaanden ligt er vaak meer zwerfvuil en hulp is dus altijd welkom. Inclusief koffie en thee.

Dag ouders,

Na vier zomerse dagen, waarbij we als team zo creatief mogelijk zijn omgegaan met de warmte, volgde vrijdag een verkoelende studiedag. We starten de dag met een presentatie van onze nieuwe eerste klas door de kleuterjuffen. Ondanks dat juf Linsey straks de hoofdrol zal spelen voor deze kinderen, voelt het nu ook dat we als team met elkaar om deze kinderen heen staan. Na deze verbindende aftrap zette de analyse van de afgelopen toetsperiode ons weer met beide benen op de grond. Ondanks de onvermijdelijke kinderziektes in het nieuwe landelijke CITO-systeem denk ik dat we de kinderen er ook deze ronde weer goed doorheen hebben geloodst en kunnen we met verse onderwijsplannen het komende schooljaar goed voorbereid van start gaan.

Met nog slechts drie weken te gaan tot aan de zomervakantie zijn we als team ook aan het terugkijken op het afgelopen schooljaar. In ons vierjarig schoolplan hebben we met elkaar een aantal ambities opgesteld, waar we met elkaar aan werken. Ik kan oprecht met trots stellen dat we hierin mooie stappen hebben gemaakt. Zo hebben we ons het afgelopen schooljaar bezig gehouden met de groei naar een professionele schoolcultuur, waarbij communicatie en besluitvorming belangrijke aandachtspunten waren. Ook hebben we gewerkt aan een effectievere wijze van instructie, waarbij kinderen van verschillende leerniveaus allemaal voldoende aan hun trekken komen. Waar ik vooral ook blij mee ben, zijn onze werkgroepen, waarin de leerkrachten zelf het initiatief nemen om zich gericht bezig te houden met thema’s als inclusie & diversiteit en kindbespreking & intervisie. Dit brengt langzaam maar zeker mooie ontwikkelingen op gang, die we ook de komende schooljaren verder zullen uitbouwen. Ons schoolplan is overigens via de website te downloaden.

Studiedagen aan de vakanties vastgeplakt

De afgelopen jaren kregen we steeds meer aanvragen om een dagje eerder op vakantie te kunnen of een dagje later terug te komen. Aan deze verzoeken konden we natuurlijk niet zondermeer gehoor geven. Omdat er blijkbaar wel een behoefte leeft, hebben we bedacht om een studiedag aan respectievelijk de herfst-, voorjaars-, en meivakantie vast te plakken. Zie ook de bijgesloten vakantieplanning 24-25.

Vooruitblik laatste schoolweek

Zoals elk schooljaar zal de laatste week voor de vakantie er weer eentje zijn vol hoogtepunten. Op woensdagochtend zal klas 6 het eindtoneelstuk opvoeren voor de kinderen. ‘s Avonds zijn de ouders aan de beurt. Op donderdag zeggen we dan daadwerkelijk gedag tegen onze alleroudsten van de school, waarna we ‘s middags met de rest van de kinderen een grootse verhuizing zullen aangaan omdat alle klassen een lokaal opschuiven. ‘s Middags zijn de oudste kleuters aan de beurt om hun vertrouwde nest te verlaten. Zij gaan na het verteltafelverhaal en een afscheidscadeau onder de bloemenboog door ten afscheid van hun kleutertijd. Op vrijdag is in klas 1 tot en met 6 de uitreiking van de getuigschriften aan de beurt. Dit is altijd een heel bijzonder moment waarbij de juffen hun kinderen een met zorg opgesteld verslag overhandigen inclusief een kunstzinnige voorkant en een speciaal voor het kind geschreven spreuk, dat een versterkend beeld mee het nieuwe schooljaar in geeft. Uiteraard houden de leerkrachten jullie nader op de hoogte waar nodig.

Hartelijke groet,


Inger Andersson, directeur VSZ

Meneertje Weertje was ons goed gestemd op het Midzomerfeest


Beste ouders,


Deze afgelopen week hebben we van een mooie zonnige week mogen genieten. De week daarvoor was het nog een beetje spannend wat “Meneertje Weertje” ons zou brengen met het midzomerfeest.

Het verhaaltje van “Meneertje Weertje”, dat wij bij de kleuters vertellen, is dat meneertje Weertje boos is op de mensen.

De mensen kijken ’s ochtends niet meer naar buiten om te zien welk weer het wordt. Ze kijken op hun telefoon en zien het weerbericht. Als mensen in de weerapp zien dat het mooi weer wordt, maken ze plannetjes en gaan ze naar het strand. Wanneer de weerapp zegt dat het gaat waaien en regenen, nemen de mensen hun regenpak en paraplu’s mee.

Meneertje Weertje wil dat de mensen weer naar buiten kijken en zien wat hij die dag voor plannetjes heeft. Hij heeft zijn zakken vol met hagel/regen/ storm en onweer. Wanneer de mensen op het strand zitten en mooi weer verwachten, omdat ze dit op hun telefoon hebben gezien, gooit meneertje Weertje hagel en regen uit zijn zakken en laat het stormen. Zo leert meneertje Weertje dat de mensen weer naar buiten kijken en niet alleen het weerbericht geloven en bekijken.

De vrijdagochtend van het kleutermidzomerfeest hadden we geen twijfel. Wij kleuterjuffen kijken ‘s ochtends naar buiten en kijken wat Meneertje Weertje die dag brengt. De lucht was helder en mooi en het weer was zacht. Wij hebben dan ook van een prachtige dag mogen genieten met buiten allerlei waterspelletjes. De kinderen konden verder heerlijk smikkelen van de zelfgemaakte mini pizza’s en broodjes bakken bij het vuur in de zandbak. In de klassen konden fruitstokjes worden geregen en creatieve werkjes gemaakt worden. Later op de dag natuurlijk nog een heerlijke pannenkoek. De dag werd afgesloten op het grote plein in een prachtige kring van allemaal bloemenkranskinderen die als cadeautje nog een boeketje kregen. Het was echt een geweldige feestdag. Het zomerse gevoel van vrijheid, vrolijkheid en samenzijn was geheel aanwezig. Wij hebben Meneertje Weertje daar natuurlijk voor bedankt.

Later die vrijdagmiddag, toen de kleuters al naar huis waren, was er heel veel onrust en twijfel voor het midzomerfeest, dat er voor de klassen 1 t/m 6 en hun ouders zou zijn. We keken naar buiten en we keken toch ook even in de weerapp en bleven twijfelen over wat we het beste konden doen. Tafels naar buiten, tafels toch weer naar binnen. Sommige vrijescholen hadden het midzomerfeest afgelast, dat wilden wij niet.

Meneertje Weertje was ons goed gestemd, waarschijnlijk was hij tevreden en trots op ons. Want wat hebben wij een mooi cadeau van hem gekregen. Hij heeft de regen in zijn zak gelaten en wij hebben in harmonie met elkaar een prachtig midzomerfeest kunnen beleven. Ouders bedankt voor die heerlijke gerechten en het saamhorigheidsgevoel.

Vriendelijke Groet,


Juf Imgard

Nieuws van de MR

Franny Kluyver neemt afscheid van de medezeggenschapsraad want haar dochter gaat namelijk naar de middelbare school. We zijn Franny bijzonder dankbaar voor haar inzet en advies.

Franny laat een lege plek achter in de oudergeleding van de MR.

Gelukkig heeft Danielle Brouwers zich verkiesbaar gesteld voor de volgende periode.

Als u ook zitting zou willen nemen in de medezeggenschapsraad dan kan u dit kenbaar maken tot 1 juli door een email te sturen aan
administratie@vrijeschoolzaanstreek.nl.
Er zal dan een verkiezingsprocedure van start gaan.


Hartelijke groet,


Geert van ’t Land (voorzitter MR)

Op zoek naar een leuke leeromgeving en tegelijkertijd werken in de kinderopvang?

In september start er weer een klas bij de School voor Antroposofische Kinderopvang met een Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) van de Vlinderboom. Je komt werken op één van onze locaties en krijgt een opleiding tot Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker MBO niveau 4.

Kijk voor vacatures op: klik hier

Oproep van FLUXUS muziekjuf Coleta

Beste Ouders,

Ik vond het ontzettend leuk om de afgelopen weken in de klassen muziek te maken met jullie kinderen. We zijn begonnen met tafel drummen en djembés en zijn inmiddels bezig met boomwhackers en ukelele spelen.

In de laatste lessen zou ik het leuk vinden als er ook muzikale ouders komen meespelen op hun eigen instrument.

Als je interesse hebt kun je mailen naar: coletadekker@gmail.com

Het zou mooi zijn als je dan kort je instrument laat horen aan de hand van een stuk naar keuze en met ons kan meespelen met het lied 'Row, row, row your boot'.

De laatste lessen zijn voor klas 1, 2, 3, 5 en 6 op maandag 16 juli en voor de kleuters en klas 4 op donderdag 18 juli.

Muzikale groet


juf Coleta

Vakanties, studiedagen en ouderavonden schooljaar 24/25


Herfstvakantie                             ma 28/10 - vr 01/11 2024       
Kerstvakantie                               ma 23/12 - vr 03/01 2025
Voorjaarsvakantie                        ma 17/02 - vr 21/02 2025
Meivakantie                                 vr 18/04 t/m ma 05/05 2025 
Hemelvaartweekend                    do 29/05 t/m zo 01/06 2025
Zomervakantie                             ma 14/07 - vr 22/08 2025
StudiedagenOuderavonden
vrijdag 4 oktoberkleuterbouw: 2 oktober
maandag 4 novemberklas 1: 19 september
maandag 24 februariklas 2: 19 september
dinsdag 6 meiklas 3: volgt nog
woensdag 18 juniklas 4: 26 september
klas 5: 23 september
klas 6: 8 oktober
algemene ouderavond: 22 oktober
kamp klas 6: 4-5-6 juni

Informatie over de volledige jaarplanning (Google agenda en website) komt in de volgende Nieuwsbrief.

Prikbord

  • tijdens de zomervakantie organiseert Sportbedrijf Zaanstad weer gratis activiteiten. Voor meer informatie: klik hier
  • Boerderij Zorgvrij, Spaarnwoudepark heeft tal van leuke activiteiten tijdens de zomervakantie. Voor meer informatie: klik hier