Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Basisschool Vrije School Zaanstreek is de vrijeschool van Zaandam en omstreken

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 17-03-2023Nieuw

Nieuwsbrief nr. 70

Agenda

 • 24 maart: schoolpleindag 8.35-12.30 uur
 • 31 maart: Palmpasen
 • 5 april: schoolpleindag 8.35-12.30 uur
 • 6 april: Paasviering
 • 7-10 april: Paasweekend
 • 11 en 13 april: schoolfoto's
 • 12 april: broertjes/zusjes foto's vanaf 13.00 uur
 • 14 april: Lentemarkt 13.00-16.00 uur
 • 20 april: sportdag
 • 24 april - 5 mei: meivakantie

Foto links: de vogels van Franciscus van Assisi in klas 2, foto rechts: periode meetkunde klas 6.

Dag ouders,
In het staartje van de winter proberen we op Vrijeschool Zaanstreek de lente al enigszins in huis te halen. Zowel de kinderen als het team lijken na de vakantieweek alweer helemaal terug in het vertrouwde schoolritme. Het gonst overal van energie en nieuwe periodethema’s. Op school is het voorjaar overduidelijk in aantocht.


Oudergesprekken

Deze weken staan in het teken van de oudergesprekken in klas 1 t/m 5. Naar wat ik terug hoor, zijn het weer waardevolle momenten waarin de leerkrachten samen met jullie als ouders stilstaan bij de ontwikkeling van jullie kind; samen kijken naar de dingen die al goed gaan, maar ook naar de dingen die misschien nog niet zo gemakkelijk zijn voor je kind. In verbinding om een kind heen staan, dat is waar we als school naar streven.

Open ochtend 8 maart

Woensdag 8 maart hadden we weer een zeer geslaagde open ochtend voor geïnteresseerde ouders van mogelijk toekomstige leerlingen. De school zag er gezellig uit en de bezoekende ouders waren zichtbaar onder de indruk van de sfeer en de getoonde lesactiviteiten.

Zoals wellicht bekend, is de wachtlijst voor een plek op Vrijeschool Zaanstreek overvol. Enerzijds zijn we natuurlijk heel blij dat veel ouders voor onze school kiezen, anderzijds is het jammer dat we niet alle kinderen een plekje kunnen bieden. De ouders die zich voor afgelopen woensdag hadden aangemeld, waren hiervan op de hoogte.

Speelplaats lenteklaar maken door ouders

Een enthousiaste groep ouders heeft het initiatief genomen om ons schoolplein een opfrisbeurt te geven. Op vrijdag 24 maart en woensdag 5 april zullen deze ouders aan de slag gaan. Het gaat hierbij om: nieuwe houtsnippers, vegen, snoeien etcetera. Dit alles zodat het plein helemaal klaar is voor de lente. Verderop in deze nieuwsbrief kunt u een oproep vinden om hieraan mee te doen. We zijn als team enorm dankbaar voor dit prachtige initiatief! Eén deze dagen zal ook de touwlader en het klimnet vervangen worden zodat de kinderen weer optimaal van het schoolplein kunnen genieten.

Op tijd op school!

We merken een aantal kinderen vaak te laat binnenkomt. Dit vinden we voor zowel deze kinderen als voor de rest van de klas niet prettig. Ook al is het maar een paar minuten; het is gewoon vervelend om de opmaat van de dag deels te missen. Bovendien stoort het als een kind later binnenkomt. Dus ouders, willen jullie er alsjeblieft voor zorgen dat je kind om 8.25 uur paraat staat op het schoolplein. Dit geldt voor zowel de kleuters als de oudere kinderen. Daarnaast is het onze gewoonte dat de kinderen zelf naar binnen gaan, ook als je kind onverhoopt wat later is. Vriendelijk verzoek om ook daarmee rekening te houden.


Parkeren binnen de vakken of in de wijk!

Het is de afgelopen week nat weer geweest. Voor veel ouders was dit een reden om buiten de officiële parkeervakken te parkeren om zo dicht mogelijk bij school uit te kunnen stappen. Hoewel we begrijpen dat kou en nattigheid niet aangenaam is, willen wij u erop wijzen dat het parkeren buiten de vakken niet toegestaan is en er zelf gevaarlijke situaties door ontstaan. We krijgen herhaaldelijk klachten van buurtbewoners hierover. In de wijk zijn voldoende parkeerplekken beschikbaar waar u ook terecht kunt.

Aanvragen verlof buiten de schoolvakantie

We merken dat er steeds meer ouders een aanvraag indienen om buiten de schoolvakanties erop uit te kunnen gaan met hun kinderen. De redenen zijn zeer uiteenlopend en soms ook goed te begrijpen. Toch hebben we ons als school aan een aantal regels te houden vanuit de leerplicht en worden we hier ook op gecontroleerd.

Buitengewoon verlof is eigenlijk alleen mogelijk als:

Verlof ivm godsdienstige-levensbeschouwelijke verplichting (max 1 dag)

het beroep van één van de ouders het niet toelaat om in de reguliere vakantie gezamenlijk vrij te nemen (niet aan het begin van schooljaar- 8 weken vtv aangevraagd).

Gewichtige omstandigheid: huwelijk-jubileum-uitvaart- en dergelijke.

Indien u twijfelt of uw aanvraag gehonoreerd kan worden, neem dan contact op met Nelly van Esveld of met ondergetekende.

Schoolfotograaf 11-13 april (save the date)

Op dinsdag 11 en donderdag 13 april komt onze schoolfotograaf. Sowieso stellen we het zèèr op prijs om dokters- en tandartsbezoeken buiten schooltijd in te plannen, maar op deze twee dagen is het extra belangrijk dat alle kinderen er gewoon zijn. Het zou zo jammer zijn als er iemand mist op de klassenfoto. Het schema met de klassenindeling komt in de volgende Nieuwsbrief. De broertjes zusjes foto's staan ingepland op woensdag 12 april vanaf 13.00uur. De Padlet link volgt nog.

Oproep: wie maakt voor ons een houten kist voor de gevonden voorwerpen?!

Onze mand voor de gevonden voorwerpen zit chronisch overvol. Het is een slordig gezicht hoe al die kledingstukken over de rand hangen of er naast liggen. We zouden het daarom ontzettend fijn vinden als er een handige ouder is, die voor ons een grote verrijdbare houten kist zou willen timmeren met wieltjes eronder. Uiteraard zijn de materiaal kosten voor ons. Heb je twee rechterhanden plus zin in en tijd voor deze klus, meld je dan bij Nelly of mij.


Tot zover!


Hartelijke groet, namens het team


Inger Andersson (directie)

Ouderhulp gevraagd voor 24 maart en 5 april


Alle ouderhulp is welkom voor de Schoolpleindag op vrijdag 24 maart en woensdag 5 april van 8.35 - 12.30 uur. Er worden nieuwe houtsnippers gestort, bomen gesnoeid en er zal worden schoongemaakt. Het resultaat: een groen schoolplein voor de kinderen. Wie doet er mee?

Aanmelden

Meld je aan via Helen (moeder Nora, klas 4) via 06-41455524.


Kom zo lang helpen als je kan en het uitkomt! Alle hulp is welkom! Ook als je maar een uurtje kan bijvoorbeeld. Kinderen helpen in de pauze mee.

Koffie, thee en soep aanwezig. Neem zelf lekker een broodje mee!


Helen

Lentemarkt


Beste ouders,

We hebben de eerste zonnestralen gezien. De lammetjes worden geboren.

Op 14 april vieren we op school de lente met de lentemarkt.

Voor de organisatie en de uitvoering ben ik op zoek naar een clubje ouders die mij willen helpen.

Aan alle ouders van de school wil ik vragen om iets zoets te bakken voor bij de koffie en thee.

Er is ook deze lentemarkt weer een tweedehands kraam. Hiervoor mag vanaf maandag 3 april worden ingebracht. Waar kijken we naar uit: kleding (heel en schoon), gezellige dingen voor in huis, boeken en natuurlijk speelgoed (heel en compleet).

Er zal weer een knipkaart komen en alles is contant afrekenen.

Intekenlijst komt via padlet.

Ik kijk er naar uit, tot snel ☀


Stephanie

Gevonden voorwerpen

Onze mand zit vol met handschoenen, sjaals, shirtjes, een enkele gymtas etc. Vrijdag 24 maart brengen we de spullen naar het Leger des Heils. Mist u nog iets, kom dan s.v.p. voor deze datum nog even kijken.

Prikbord

 • Hemlab: op 18 en 25 maart: experimenteren met biochemie van 15.00 - 17.00 uur. Voor kinderen van 7-14 jaar. Voor meer info: https://www.hemlab.nl/